Unuk Kim Džong Ila: Moj stric je diktator

Kim Han-sol je sada 17 godišnjak, a sin je Kim Džong-ilovog najstarijeg sina, Džong Nama, koji je izgubio naklonost oca
2 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2012. 10:12h

Unuk Kim Džong Ila, koji se školuje u Mostaru, u intervjuu nazvao je sadašnjeg vladara Sjeverne Koreje, inače svog strica diktatorom.

Naime, u intervjuu obavljenom u međunarodnoj školi u Mostaru gdje se školuje, Kim Han Sol je dao rijedak uvid u najtajanstveniju vladajuću dinastiju na svijetu, ali je takođe govorio i o svom odrastanju o kom se malo zna. Inače, intervju je uradila Elizabet Ren, bivša podsekretarka UN i specijalni izvjestilac o ljudskim pravima u BiH.

Kim Han-sol rođen je u Pjongjangu 1995, a svog đeda čuvenog vođu Sjevernokorejaca Kim Džong- ila nikada nije sreo, jer je cijelo detinjstvo proveo u izgnanstvu kod porodice njegove majke.

"Uvijek sam želio da ga sretnem, jer sam samo htio da znam kakav čovjek je bio. Zapravo sam ga čekao ... dok nije umro, nadajući se da će on doći i pronaći me, jer stvarno nisam znao da li on uopšte zna da postojim", rekao je on u intervjuu koji je emitovala francuska televizija i postavljen je na JuTjubu.

Kim Han-sol je sada 17 godišnjak, a sin je Kim Džong-ilovog najstarijeg sina, Džong Nama, koji je izgubio naklonost oca poslije pokušaja da tajno uđe u Japan 2001. s lažnim pasošem, kako bi posjetio Diznilend. Porodica mu je od tada praktično živjela u egzilu, najviše u kineskoj teritoriji Makaou.

"Moj otac stvarno nije bio zainteresovan za politiku", odgovorio je Kim, upitan zašto je njegov otac zaobiđen prilikom dinastičkog prenosa vlasti na najmlađeg brata.

"Stvarno ne znam zašto je on postao diktator", kaže Kim za svog strica Kim Džong Una. "To je bilo između njega i mog djeda", prenio je AFP.

Tokom intervjua objavljen je i snimak s opisom da je 1995. godina, kada je rođen Kim Han Sol, bila teška godina za Sjevernu Koreju kada su milioni ljudi gladovali.

"Dok sam rastao u Sjevernoj Koreji nisam bio svjestan šta se tamo dešava", rekao je Kim. "Uvijek sam sanjao da ću se jednog dana vratiti tamo i učiniti stvari boljima i lakšima za ljude", dodao je on.

Kim je upisan u koledž u Mostaru prošle godine, izazivajući ogromno interesovanje medija, koje pokušava da izbjegne. On nije objasnio zašto je sada izabrao da govori.

Govoreći o svom školovanju u inostranstvu, u Makaou i Hercegovini, Kim je naveo da je bio na "neki način nespretan" kada je sreo učenike iz Južne Koreje i SAD. Ali, onda, malo po malo, počeli smo da razumijevamo jedni druge", rekao je on. "Sada smo stvarno dobri drugovi i putujemo zajedno i to je divan osjećaj".

On je rekao da je tužno što ne može da ide u Južnu Koreju, ali je izrazio nadu da "uz malo napora, korak po korak, može da se dođe do rješenja i ujedinjenja".

Kim nije govorio kakvi su odnosi između njegove porodice i režima koji predvodi njegov stric u Pjongjangu.

Kim Han-sol je otkrio i da je imao libijskog cimera u Mostaru koji je podržavao revoluciju kojom je zbačen Moamer Gadafi. "Kada se to desilo bio sam stvarno oduševljen time i on mi je govorio mnoge stvari ..kako je išao kući i video drugačiju Libiju... Bilo je stvarno interesantno", rekao je Kim.

On je kazao da kada završi školu planira da se bavi dobrotvornim i humanitarnim radom s ciljem da "gradi mir u svijetu".

Bonus video: