Argentina: Biračko pravo sada imaju i 16-godišnjaci

Pristalice novog zakona smatraju da se ovim izmjenama učvršćuje demokratija u Argentini, a zemlja stavlja u red sa Austrijom, Brazilom, Nikaragvom i Ekvadorom
63 pregleda 2 komentar(a)
Buenos Ajres, Argentina, Foto: Bpvillas.com
Buenos Ajres, Argentina, Foto: Bpvillas.com
Ažurirano: 18.10.2012. 17:25h

Argentinski Senat je ogromnom većinom usvojio nacrt zakona kojim se starosna granica za glasanje spušta sa 18 na 16 godina.

Vlasti tvrde da će se izmjenama u izbornom zakonodavstvu još više ojačati demokratija u zemlji.

Nacrt su podržala 52 senatora, dok je troje bilo protiv, i očekuje se da će sljedećeg mjeseca, pošto bude usvojen i u Donjem domu parlamenta, postati važeći zakon.

Predsjednica Kristina Fernandes podržala je spuštanje starosne granice za glasanje kako bi što veći broj mladih mogao da uživa u biračkom pravu, prenio je Rojters.

Predsjednica Kristina Fernandes podržala je spuštanje starosne granice za glasanje kako bi što veći broj mladih mogao da uživa u biračkom pravu

Njene pristalice smatraju da se ovim izmjenama učvršćuje demokratija u Argentini, a zemlja stavlja u red sa onim državama koje su to već učinile, poput Austrije, Brazila, Nikaragve i Ekvadora.

"Zemlja prolazi kroz jedno nevjerovatno vrijeme u kome je dozvoljeno da se o svemu diskutuje i proširuju građanska prava", izjavila je predstavnica vladajuće partije i senatorka Elena Korehido, koja je i učestvovala u izradi nacrta zakona.

Međutim, pojedini članovi Senata u parlamentu smatraju da je riječ o izbornoj taktici aktuelne predsjednice kako bi pridobila što veću podršku birača uoči parlamentarnih izbora, planiranih za oktobar sljedeće godine.

''Imamo presedan u izbornim reforama koji služi tome da se uvećaju šanse vladajuće partije umjesto da se unaprijedi izborni sistem, tako da nacrt zakona ostavlja prostor za mnogo sumnje", iznijela je opoziciona senatorka Norma Morandiji, koja je bila uzdržana tokom glasanja.

Bonus video: