Novi dokazi o ubistvu Gadafija i masovnim pogubljenjima

Novi dokazi o ubistvu svrgnutog libijskog diktatora Moamera Gadafija nakon njegovog hapšenja i pogubljenja desetina njegovih pristalica pokreću pitanja o okolnostima njegove smrti, objavljuje organizacija "Human Rights Watch"
55 pregleda 4 komentar(a)
Gadafi, Foto: Rojters
Gadafi, Foto: Rojters
Ažurirano: 17.10.2012. 08:51h

Prema verziji libijskih prelaznih vlasti, Gadafi je ubijen u pucnjavi u trenutku hapšenja 20. oktobra 2011. u Sirtu, na sjeverozapadu zemlje. Međutim, svjedoci i mediji su tvrdili da je ubijen nakon što su ga uhapsili ustanici.

Pod nazivom "Smrt diktatora: krvava osveta u Sirtu", izvještaj na 50 stranica detaljno opisuje posljednje sate Gadafija i okolnosti njegove smrti, smrti njegovog sina i pripadnika njegovog konvoja, na osnovu svjedočanstava i fotografija snimljenih mobilnim telefonima.

"Rezultati naše istrage pokreću pitanja oko izvještaja libijskih prelaznih vlasti da je Moamer Gadafi ubijen u pucnjavi a ne nakon hapšenja", tvrdi Piter Bukart, direktor hitne službe pri organizaciji "Human Rights Watch".

"Dokazi sugerišu da su paravojne snage opozicije pogubile nasumično najmanje 66 pripadnika Gadafijevog konvoja, uhapšenih u Sirtu", rekao je on.

Paravojne snage u gradu Misrati uhapsile su i razoružale pripadnike Gadafijevog konvoja a potom ih poubijali.

"Pogubili su najmanje njih 66 blizu hotela Mahari", dodaje on, ističući da su nekima ruke bile vezane iza leđa.

Na osnovu fotografija urađenih u mrtvačnicama bolnica u koje su kasnije prebačeni, može da se zaključi da je najmanje 17 zarobljenika koji se vide na snimcima bilo ubijeno u hotelskoj sobi.

O okolnostima Gadafijeve smrti, HRW je ispitao predstavnike pobunjenika koji su bili prisutni prilikom akcije u kojoj je ubijen bivši lider, kao i njegove pristalice koje su preživjele napad na konvoj.

HRW je rezultate svoje istrage predao prelaznim vlastima u Libiji i ponovo je apelovao na vlasti da sprovedu ozbiljnu istragu o "masovnim ubistima 20. oktobra 2011. godine".

Bonus video: