Hilari Klinton preuzela odgovornost za aferu Bengazi

Američka državna sekretarka izjavila je da preuzima odgovornost za posljedice napada na američki konzulat u Bengaziju, dok ta afera izaziva političke napetosti u Sjedinjenim Državama prije predsjedničkih izbora.
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2012. 09:13h

U intervjuu koji je sinoć dala za američke tv-kanale CNN i Fox iz glavnog grada Perua, šefica američke diplomatije je prije svega željela da zaštiti predsjednika Baraka Obamu i njegovog zamjenika Džoa Bidena od napada iz republikanskog tabora Mita Romnija koji im zamjeraju propuste u obezbjeđenju konzulata u Bengaziju prije atentata.

"Preuzimam odgovornost" za posljedice napada 11. septembra u kojem je ubijen američki ambasador u Libiji Kristofer Stivens, rekla je Klinton.

"Vodim Stejt Dipartment koji zapošljava 60.000 ljudi u svijetu u 275 diplomatskih i konzularnih misija i predsjednik i zamjenik predsjednika nisu bili upoznati s odlukama koje su donijeli profesionalni službenici", rekla je državna sekretarka.

Hilari Klinton je istakla da prije svega želi "da izbjegne političku zamku" u koju pokušavaju da uvuku američke demokrate.

Afera Bengazi potresa američku političku scenu uoči predsjedničkih izbora koji treba da se održe 6. novembra.

Hilari Klinton je navela da odluke o bezbjednosti donose profesionalci iz te oblasti, umanjivši značaj problema u komunikaciji koji su uslijedili poslije napada, riječima da "uvijek dođe do konfuzije" u prvom satu nakon napada.

Potpredsjednik Bajden je tokom debate sa republikanskim kandidatom za tu funkciju Polom Rajanom rekao da ''oni nisu bili obaviješteni" o tome da su službenici konzulata u Bengaziju tražili od Stejt departmenta da se pojača bezbjednost u sjedištu misije. Tokom saslušanja u Kongresu prošle sedmice, nekoliko zvaničnika Stejt departmenta je potvrdilo da su takvi zahtjevi postojali, ali da su ih odbili njihovi pretpostavljeni.

Klintonova je pokrenula unutrašnju istragu koja bi utvrdila da li je bilo bezbjednosnih propusta u konzulatu, dok FBI i libijske vlasti sprovode krivičnu istragu o ubistvima američkih diplomata.

Republikanski senatori, a prvi među njima republikanski senator Džon Mekejn, koji je 2008. uz Obamu bio predsjednički kandidat u zajedničkom saopštenju za javnost, ocijenili su da je njeno prihvatanje odgovornosti "gest vrijedan pohvale budući da Bijela kuća izbjegava da snese bilo kakvu odgovornost".

Za napad na konzulat, izveden 11. septembra kad su SAD obilježavale 11. godišnjicu od terorističkih napada na Njujork i Vašington, prvobitno je rečeno da je rezultat nasilnog protesta organizovanog zbog antiislamskog filma "Nevinost muslimana".

Američke vlasti su tek kasnije saopštile da je riječ o unaprijed planiranom napadu koji su izveli islamski ekstremisti povezani sa Al Kaidom.

Bonus video: