Šeik Muhamed: Ne vjerujem da ima pravde na ovom sudu

“Ne vjerujem da ima pravde na ovom sudu’’, rekao je 47. godišnji Šeik Muhamed
56 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2012. 10:56h

Dugo očekivano suđenje osumnjičenima za napade na SAD 11. septembra 2001. godine počelo je pripremnim ročištem na kojem su se pred sudijama pojavili “mozak” terorističke operacije Halid Šeik Muhamed i četvorica saoptuženih pripadnika "Al Kaide".

Poslije 11 godina od terorističkih napada i devet i po godina od njegovog hapšenja u Pakistanu, glavnoosumnjičeni se u ponedjeljak pojavio pred sudijama u američkoj bazi Gvantanamo na Kubi.

Šeik Muhamed je optužen da je organizovao napade u kojima je 2.976 ljudi poginulo, dok su Ramzi Binalšib, Mustafa Ahmad al Havsavi, Ali Abd al Aziz i Valed bin Ataš optuženi da su obezbjedili finansijska sredstva i drugu vrstu pomoći za ekstremiste koji su upravljali avionima.

“Ne vjerujem da ima pravde na ovom sudu’’, rekao je 47. godišnji Šeik Muhamed kad ga je sudija Džejms Pol upitao da li razumije koja su njegova prava.

Tokom petodnevnog pripremnog ročišta biće razmatrana povjerljiva pitanja od nacionalnog značaja zbog čega su medijske organizacije i grupe za ljudska prava zatražile transparentnost procesa budući da će određeni dio sudskih sesija biti zatvoren za javnost.

Novinari su, takođe, protestovali zbog odluke suda da mediji i javnost sa zakašnjenjem od 40 sekundi mogu da čuju izlaganja tokom suđenja iza stakla koje sprječava da publika bilo šta čuje iz sudnice.

Prema njima, odlaganje, koje vojsci omogućuje da cenzuriše izjave koje bi mogle da ugroze nacionalnu bezbjednost, predstavlja kršenje slobode govora i medija, garantovane Prvim amandmanom američkog Ustava.

Petorica optuženih se suočavaju sa smrtnom kaznom ukoliko budu proglašena krivim, ali se očekuje da suđenje pred vojnim sudom u Gvantanamu neće početi još godinu dana, prenijele su agencije.

Galerija

Bonus video: