Fabrika nobelovaca u Bronksu: Osam laureata od 1972.

Za upis u ovu školu potrebno je dosta talenta. Prošle godine je, na primjer, primljeno samo 5% svih učenika koji su polagali prijemni ispit.
1 komentar(a)
Škola prirodnih nauka, Bronks, Foto: Columbia.edu
Škola prirodnih nauka, Bronks, Foto: Columbia.edu
Ažurirano: 17.10.2012. 09:32h

Škola prirodnih nauka u Bronksu je, kako piše BBC, prava fabrika laureata Nobelove nagrade iz oblasti prirodnih nauka – nijedna američka škola ih nije dala više.

Osam diplomaca ove škole je, od 1972. naovamo, dobilo Nobelovu nagradu iz fizike ili iz hemije.

Pored glavnog ulaza, pored ormara sa trofejima, stoji poster sa fotografijama dobitnika. Na posteru nedostaje samo posljednji dobitnik Robert F. Lefkovic koji je ove godine nagrađen iz oblasti hemije, a koji je pohađao ovu školu 1950-ih.

Potencijalni budući dobitnici Nobelove nagrade koji ovdje uče su, poput mnogih koji pohađaju državne škole u Njujorku, djeca imigranata – prva generacija rođena u SAD.

Eliza Amanda Ruis (17) sprovodi istraživanja iz oblasti imunologije.

„U eksperimentima simuliram uticaj proteina na akutnu leukemiju u imunom sistemu“, kazala je za BBC, objašnjavajući složeni naučni koncept.

Škola prirodnih nauka u Bronksu dobija sredstva iz javnih fondova kao i druge škole u Njujorku, ali ima specijalizovani program za prirodne nauke.

Ovim planom je predviđeno da se pomogne učenicima da pronađu mentora i profesionalnu laboratoriju za istraživačke projekte iz oblasti biologije, mašinstva, kompjuterskih nauka i društvenih nauka.

Dr Džin Donahju, asistentkinja za prirodne nauke ispričala je da su projekti koje učenici rade „baš kao u stvarnom životu“.

„Oni sprovode stvarna istraživanja, otkrivaju nove stvari i, u mnogim slučajevima, objavljuju rezultate do kojih su došli u naučnim žurnalima“, kazala je.

Godine 1972. nekadašnji đak ove škole Leon N. Kuper dobio je nagradu za fiziku. Ovu nagradu je osim njega, dobilo još šest bivših učenika Škole prirodnih nauka iz Bronksa: Šeldon L. Glašou (nagrađen 1979.), Stiven Vajnberg (1979.), Melvin Švarc (1988.), Rasel A. Hals (1993.), H. Dejvid Policer (2004.) i Roj Dž. Glauber (2005).

Prošle godine je primljeno samo 5% svih učenika koji su polagali prijemni ispit.

Tokom posjete svojoj staroj školi, Dejvid Policer je kazao 17-godišnjem učeniku Janu Kaplanu: „Pronađi nešto u čemu si dobar, a što drugi smatraju teškim“.

Taj učenik istražuje kompjuterske modele kojima bi se mogli predvidjeti pobjednici predsjedničkih i potpredsjedničkih debata u SAD.

Drugi učenik, Valerio Džong istražuje efekat proteina na rast ćelija karcinoma prostate.

On nije iznenađen zbog činjenice da je njegova škola dala toliko laureata Nobelove nagrade i smatra da je najnoviji dobitnik posebno značajan jer je to prva nagrada koju je neko iz ove škole dobio za hemiju.

Za upis u ovu školu, kako navodi BBC, potrebno je dosta talenta. Prošle godine je, na primjer, primljeno samo 5% svih učenika koji su polagali prijemni ispit.

Bonus video: