Djevojčica iz Pakistana nastavlja liječenje u Britaniji

Vlada Pakistana snosiće sve troškove Malalinog liječenja u inostranstvu, uključujući i njen prevoz specijalnim avionom
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2012. 10:34h

Pakistanska aktivistkinja, kojoj su talibani pucali u glavu, jer se borila za prava djevojčica na školovanje, danas je odletjela u Veliku Britaniju na dalje, dugotrajno liječenje, saopštila je pakistanska vojska.

Malala Jusufzai (14), ranjena prije skoro sedam dana u dolini Svat, prebačena je u inostranstvo u trenutku kada je njeno stanje "optimalno i prije nekih nepredviđenih komplikacija", navedeno je u saopštenju vojske, prenijela je agencija AFP.

Malala je transportovana u specijalnom sanitetskom avionu, poslatom u Pakistan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Pakistanski ljekari, kao i tim međunarodnih stručnjaka saglasili su se da je Malali neophodna dugotrajna njega za potpuni oporavak od psihičkih i fizičkih posljedica doživljene traume.

Uspješnom operacijom spašena Malala Jusufzai >>>

Pakistan ne želi da otkrije lokaciju ili ime zdravstvene ustanove gdje će Malala nastaviti liječenje, ali je ukazano da centar "ima kapacitet da pruži svu njegu djeci koja su ozbiljno ranjena".

Vlada Pakistana snosiće sve troškove Malalinog liječenja u inostranstvu, uključujući i njen prevoz specijalnim avionom.

Malala je, nakon što je ranjena u glavu dok je ulazila u školski autobus u Svatu, avionom najprije prebačena u Pešavar, a potom u vojnu bolnicu u Ravalpindiju.

Portparol ekstremističke grupe talibana rekao je da su oni izveli napad na tinejdžerku, jer je ona protiv talibana i za sekularnu državu i da neće, ako preživi, biti pošteđena.

Malala je postala međunarodno poznata zahvaljujući svom blogu na BBC-ju, u kome je govorila o zločinima koje su počinili talibani u dolini Svat između 2007. i 2009. godine.

Bivši britanski ministar Gordon Braun, koji je sada posebni izaslanik UN za globalno obrazovanje pokrenuo je peticiju za Malalu.

"Danas nažalost 32 miliona djevojčica ne ide u školu i vrijeme je da Malalin san bude ostvaren", kazao je on, prenosi BBC.

Bonus video: