Preminuo bivši kralj Kambodže

Bivši kralj Kambodže Norodom Sihanuk umro je u Pekingu. Bio jedan od lidera Pokreta nesvrstanih, obožavan i uticajan u Kambodži i poslije abdiciranja, 2004. godine
53 pregleda 3 komentar(a)
Norodom Sihanuk, Foto: AP
Norodom Sihanuk, Foto: AP
Ažurirano: 15.10.2012. 19:32h

Norodom Sihanuk, bivši kralj Kambodže, koji je obilježio istoriju druge polovine dvadesetog veka i smatran ocem nezavisnosti zemlje, umro je u Pekingu u 90. godini, javila je kineska novinska agencija Sinhua.

Bolovao je, između ostalog, od raka, dijabetesa i hipertenzije i često je odlazio u Kinu zbog liječenja.

Sihanuk, čija vladavina je bila među najdužim u Aziji, abdicirao je zbog godina i zdravlja u oktobru 2004. godine, u korist jednog od svojih sinova, Norodoma Sihamonija.

Želio je da obezbijedi opstanak monarhije i izbjegne "haos" u zemlji. Bio je monarh od kad je zemlja bila francuska kolonija do povratka mira u Kambodži 1998. godine, prošavši kroz decenije građanskog rata i režima Crvenih Kmera (1975-1979), odgovornog za smrt skoro dva miliona ljudi.

Bio je jedan od lidera Pokreta nestvrstanih. Uprkos dugim periodima izgnanstva i napokon abdiciranja 2004, ostao je uticajna ličnost koja je uživala veliki ugled u svojoj zemlji.

Građani Kambodže su ga obožavali i nazivali Gospodinom Tatom. "Sihanuk je Kambodža", jednostavno je rezimirao njegov zvanični biograf.

"Njegova smrt je veliki gubitak za Kambodžu, kralj Sihanuk nije pripadao svojoj porodici, on je pripadao Kambodži i istoriji", rekao je jedan od njegovih rođaka i savjetnika.

Često se oglašavao preko svog vebsajta o svom zdravlju i o političkim pitanjima. Još 2009. je napisao da je već suviše dugo živio i da bi želio da umre što prije.

Njegovo tijelo biće vraćeno u Kambodžu, za zvaničnu sahranu u kraljevskoj palati u Pnom Penu.

"Kraljevska kambodžanska vlada vratiće njegovo tijelo iz Kine u Pnom Pen", saopštila je vlada. Kralj Sihamoni i premijer Hun Sen već su otputovali u Kinu.

Ženio se šest puta, imao je četrnaestoro djece, od kojih je petoro ubijeno pod režimom Pola Pota.

Kina je izrazila žaljenje zbog gubitka "velikog prijatelja" Norodoma Sihanuka, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnjih poslova.

Najviši zvaničnici kineske spoljne politike, državni savjetnik Dai Binguo, kineski ministar spoljnih poslova Jang Džiječi i drugi zvaničnici otiši su jutros u bolnicu u Pekingu gdje je umro"kralj-otac", navodi se u saopštenju ministarstva.

Bonus video: