Bespilotna letjelica Hezbolaha snimila izraelske baze

"Ajub", oborena letjelica libanskog Hezbolaha, letjela je nad Izraelom 55 kilometara i, prije nego što je uništena, poslala je uživo snimke tajnih izraelskih vojnih baza, piše "Sandej tajms"
6 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2012. 09:30h

Letjelica libanskog Hezbolaha, koja je ušla u vazdušni prostor Izraela i letjela nad tom zemljom 55 kilometara dok nije oborena, poslala je nazad snimke uživo tajnih izraelskih vojnih baza, prenose izraelski mediji pisanje Sandej tajmsa.

U izvještaju se navodi da je bespilotna letjelica bila u vazduhu tri sata dok je nije presreo avion F-16, pa se vjeruje da je poslala slike priprema za zajedničku vojnu vježbu Izraela i SAD, kao i mjesta na kojima su balističke rakete i možda nuklearni reaktor Dimona, piše britanski list.

Sandej Tajms prenosi da presretanje letjelice "ajub", koja je ukupno preletjela preko 300 kilometara, nije uspjelo odmah, jer ju je prva izraelska raketa promašila.

Izraelska vojska je navela da je letjelica oborena poslije pola sata leta nad Izraelom.

Lider Hezbolaha, šeik Hasan Nasralah potvrdio je da su poslali letjelicu, precizirajući u televizijskom obraćanju da je iranske proizvodnje i da je oborena kraj nuklearnog reaktora.

Nasralah je istakao da je "ajub" dizajniran i proizveden u Iranu, ali da je sklopljen u Libanu, porekavši izvještaje da je ruskog dizajna.

Šeik je objasnio da je letjelica poslata kao odgovor na izraelsko narušavanje libanskog vazdušnog prostora od 2006. godine, kada je vođen jednomjesečni rat između pripadnika Hesbolaha i izraelske vojske.

"Taj let nije bio naš prvi i neće biti posljednji i dajemo garancije da možemo dostići koju god tačku želimo. Imamo pravo da šaljemo izviđačke avione nad okupiranom Palestinom u bilo koje vrijeme", rekao je šeik.

Iranski ministar odbrane Ahmad Vahidi izjavio je da je ovonedjeljno upućivanje bespilotne letjelice libanskog radikalnog pokreta Hezbolah u vazdušni prostor Izraela potvrda vojnih sposobnosti Irana, prenijela je državna televizija.

Ta izjava je prvo zvanično priznanje Irana da je za letjelicu libanske militantne grupe primijenjena iranska tehnologija, navodi AP.

"Vrijeme u kojem je cionistički režim u Izraelu mogao da se smatra najmoćnijim u regionu je prošlo", rekao je general Vahidi.

Izraelski ratni avioni oborili su bespilotnu letjelicu, ali je taj upad označio narušavanje dobro čuvanog izraelskog vazdušnog prostora, što se rijetko dešava, prenosi AP.

Hezbolah, snažna šiitska grupa posvećena uništenju Izraela, dugo je bila "izaslanik" Irana duž izraelske sjeverne granice.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je prethodno najavio da će "Izrael djelovati odlučno da odbrani svoje granice na moru, u vazduhu i na kopnu" kao što je "omeo pokušaj Hezbolaha" da pošalje bespilotnu letjelicu u izraelski vazdušni prostor.

Galerija

Bonus video: