Paneta: Sajber napad na SAD bio bi jednak razaranju Perl Harbora

"Hakeri bi mogli da poremete putničke vozove, ili što je još opasnije, vozove sa opasnim hemikalijama", rekao je Paneta
2 komentar(a)
Leon Paneta, Foto: Politico.com
Leon Paneta, Foto: Politico.com
Ažurirano: 13.10.2012. 16:50h

Američki ministar odbrane Leon Paneta upozorio je da se Sjedinjene Američke Države suočavaju sa mogućim sajber napadom u rangu Perl Harbora.

Paneta je rekao da je zemlja veoma podložna stranim kompjuterskim hakerima koji bi mogli da blokiraju rad i poremete elektro-mrežu, sistem transporta, finansijske sisteme i vladu.

U govoru u Njujorku, Paneta je prikazao sumornu perspektivu ukoliko dođe do takvog napada. On je komentarisao povećanu agresivnost i tehnološki napredak suparnika SAD, kao što su Kina, Rusija, Iran i militantne grupe.

Paneta se pozvao i na napad u avgustu na državnu naftnu kompaniju "Saudi Aramko" kada je zaraženo više od 30.000 kompjutera

"Agresorska država ili ekstremistička grupa mogle bi da upotrijebe tu vrstu tehnike i napada da kontrolišu neke važne sisteme. Hakeri bi mogli da poremete putničke vozove, ili što je još opasnije, vozove sa opasnim hemikalijama. Mogu da zagade izvore pijaće vode u velikim gradovima, blokiraju elektro-mrežu u velikim djelovima zemlje", upozorio je Paneta.

Zvaničnici odbrane ističu da Panetine riječi nisu hiperbola i da je on reagovao na nedavni talas sajber napada na velike američke finansijske institucije.

Sajber i fizički napad

Paneta se pozvao i na napad u avgustu na državnu naftnu kompaniju "Saudi Aramko" kada je zaraženo više od 30.000 kompjutera, zbog čega su bili potpuno neupotrebljivi.

Novi zakon zahtijevaće i nove standarde za ključna infrastrukturna postrojenja

"Najrazornije mogućnosti uključuju sajber napadače koji pokreću više napada istovremeno na ključnu infrastrukturu SAD, u kombinaciji sa fizičkim napadom", naveo je Paneta.

"Rezultat bi bio jednak razaranju Perl Harbora, a došlo bi i do fizičkog uništenja i gubitaka života. Takav napad paralisovao bi i šokirao naciju i stvorio dubok osjećaj osjetljivosti", dodao je on.

Zvaničnici Pentagona takođe navode da Paneta pokušava da progura zakon na Kapitol hilu. Novi zakon zahtijevaće i nove standarde za ključna infrastrukturna postrojenja, kao što su elektrane, vodovodi i gasovodi, gdje bi hakerisanje moglo da izazove ozbiljne gubitke i štetu.

Republikanci blokirali zakon

U avgustu, zakon o sajber bezbjednosti koji je bio prioritet administracije u oblasti nacionalne bezbjednosti, blokirala je grupa republikanaca, predvođena senatorom iz Arizone Džonom Mekejnom, koji je stao na stranu američke Trgovinske komore i rekao da bi to bilo preveliko opterećenje za korporacije.

Njujork tajms ukazuje da su SAD, iako to nikada nisu priznale, i same protiv svojih protivnika organizovale sajber napade i da je predsjednik Barak Obama na početku mandata naredio sofisticirane napade na kompjuterske sisteme koji upravljaju glavnim iranskim nuklearkama.

Bonus video: