Nakon životne priče na YouTubeu, Amanda Tod (15) nađena mrtva

Slučaj pokreće pitanje kada će problemi koje mladi sve više iznose na popularnim društvenim mrežama početi ozbiljno da se shvataju
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.10.2012. 13:40h

Slučaj 15-godišnjakinje, koja je pronađena mrtva samo pet nedjelja pošto je na YouTube mrežu postavila potresni video-snimak u kom je opisala kako je dugo trpjela maltretiranje, šokirao je kako njene sunarodnike u Kanadi, tako i čitav svijet.

Amanda Tod je u 9-minutnom snimku od 7. septembra, na kom se ne vidi njeno lice, svoju životnu priču iznijela do detalja, ispisujući riječi na listovima papira koje je pokazivala kameri.

Nju je, piše Blic, nepoznata osoba navela da još dok je imala 13 godina pred kamerama pokaže grudi, nakon čega je fotografija koja je tada napravljena završila na profilu koji je na Facebooku otvorila ta osoba, uputivši na nju sve djevojčicine prijatelje, piše AP.

Uslijedile su godine straha, depresije, a Amanda je utjehu pokušala da nađe u alkoholu i drogi. Zbog maltretiranja vršnjaka morala je da promijeni školu nekoliko puta, dok je njena fotografija kružila internetom.

Djevojčica je jednom prilikom čak bila i pretučena, nakon čega je pokušala da se ubije, popivši varikinu.

Na posljednjim listovima na video-snimku Amanda je napisala: "Nemam nikoga. Potreban mi je neko. Moje ime je Amanda Tod".

Njena majka je izjavila kako je trenutak nesmotrenosti i nepažnje uništio život njene ćerke, koja je video-snimkom zapravo željela da pomogne hiljadama drugih koji su zlostavljani.

Vijest o smrti Amande Tod juče je izazvala talas burnih reakcija na Twitteru i Facebooku, a stručnjaci i kriminolozi ukazuju da bi trebalo pooštriti zakone kako bi se spriječilo maltretiranje na internetu.

Rezultati preliminarne istrage pokazuju da je riječ o samoubistvu, a slučaj pokreće pitanje kada će problemi koje mladi sve više iznose na popularnim društvenim mrežama početi ozbiljno da se shvataju.

Bonus video: