Agencije: Dokument sa samita pun nejasnih obećanja, bez opipljivih pomaka

Analitičari i istoričani jednoglasno podsjećaju da je režim u Pjongjangu umjetnik za neodržana obećanja. Postignuti su sporazumi 1994. i 2005, ali nijedan nije nikad stvarno primijenjen
70 pregleda 0 komentar(a)
Donald Tramp, Kim Džong Un, Foto: Reuters
Donald Tramp, Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.06.2018. 09:54h

Američki predsjednik Donald Tramp i sjevernokorejski vođa Kim Džong Un obavezali su se da će uspostaviti "nove" odnose SAD i Sjeverne Koreje i da će raditi na "potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva", u dokumentu potpisanom danas u Singapuru.

Agencija Frans pres navodi da ne izgleda da je napravljen veliki prodor po pitanju nuklearnog arsenala Sjeverne Koreje, što je bilo ključno pitanje samita, ukazujući da su u tekstu date nejasne formulacije, uključujući po pitanju rokova.

"Kim Džong Un je ponovo potvrdio da se čvrsto obavezuje za potpunu denuklearizaciju Korejskog poluostrva", piše u tekstu za koji se dvojica vođa obavezuju da sprovedu u potpunosti i vrlo brzo.

SAD i Sjeverna Koreja će graditi "trajni i stabilni mirovni režim" na Korejskom poluostrvu navodi se u dokumentu, a američki predsjednik je rekao da "proces" denuklearizacije može da počne vrlo brzo".

Agencija AP takođe ocjenjuje da je dokument pun nejasnih obećanja za mir i denuklearizaciju i da je jedini opipljiv rezultat samita to što su se dvije strane obavezale da vrate posmrtne ostatke američkih vojnika koji su nestali u Korejskom ratu od 1950-1953.

Još se ne zna šta se desilo sa gotovo 7.800 američkih vojnika poslije Korejskog rata, a njih oko 5.300 izgubljeno je u Sjevernoj Koreji. Napori da se posmrtni ostaci nađu i vrate prekinuti su više od godinu dana zbog sjevernokorejskog razvijanja nuklearnog oružja.

Profesor na MIT fakultetu Vipin Narang ocijenio je za Frans pres da Sjeverna koreja nije ništa više obećala od onog što obećava posljednjih 25 godina.

"U ovoj fazi nema razloga da se vjeruje da je ovaj samit donio nešto konkretnije od toga na planu razoružanja", rekao je on za Frans pres.

Analitičari i istoričani jednoglasno podsjećaju da je režim u Pjongjangu umjetnik za neodržana obećanja. Postignuti su sporazumi 1994. i 2005, ali nijedan nije nikad stvarno primijenjen, navodi AP.

U dokumentu se ne pominje "potpuna, provjerljiva i nepovratna denuklearizacija" o kojoj su SAD govorile prije sastanka, već se daje opštija formulacija. Tekst dokumenta još nije zvanično objavila Bijela kuća, već su mediji fotografisali djelove dok su ga dvojica vođa potpisivala.

"Predsjednik Tramp se obavezuje da će pružiti bezbjednosne garancije" Sjevernoj Koreji, navodi se u tekstu.

Dodaje se da se dvije strane obavezuju da uspostave nove odnose SAD i Sjeverne Koreje "u skladu sa željom dvije zemlje za mir i prosperitet".

Dogovoreno je i da će američki državni sekretar Majk Pompeo i visoki sjevernokorejski zvaničnik imati propratne razgovore što je prije moguće.

JWPlayer video mesto

Bonus video: