Turska: Prinudno slijetanje aviona sa vojnom opremom za Asadov režim

Prema ocjeni "Komersanta", incident je ne samo zaoštrio krizu u odnosima Turske i Sirije, već može ozbiljno da iskomplikuje rusko-turske odnose
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.10.2012. 10:01h

U sirijskom putničkom avionu, koji je prinudno spušten u Ankari, nalazilo se 12 sanduka sa tehničkim elementima za radio-lokacioni sistem PVO, piše "Komersant".

Dnevnik citira svoje neimenovane izvore da takav teret nije zahtijevao specijalno prijavljivanje, pošto nije predstavljao opasnost ni za članove posade, ni za avion, pa njegov prevoz nije kršio nikakve međunarodne zakone.

"Komersant" takođe ističe da u najskorije vrijeme ruska Federalna služba bezbjednosti namjerava da pokrene službenu provjeru u nadležnim ministarstvima povodom curenja informacije o prevozu tog tereta, budući da su turske vlasti sa velikom vjerovatnoćom znale što se nalazi u avionu - inače "ne bi rizikovale" s prinudnim spuštanjem civilne letjelice.

Erdogan je izjavio da se u avionu nalazila vojna oprema koju je proizvela ruska kompanija i da je taj teret bio namijenjen ministarstvu odbrane Sirije

Avion kompanije Syrian Airlines "airbus A320" presrela su dva turska lovca na letu iz Moskve u Damask 10. oktobra i prinudno spustila u Ankaru, pretresla i oduzela "nedozvoljeni tovar".

U avionu se nalazilo 35 putnika, od kojih 17 državljana Rusije.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je juče da se u avionu nalazila vojna oprema koju je proizvela ruska kompanija i da je taj teret bio namijenjen ministarstvu odbrane Sirije, dok sirijsko ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da u letjelici nije bilo nelegalnog tereta.

Prema ocjeni "Komersanta", incident je ne samo zaoštrio krizu u odnosima Turske i Sirije, već može ozbiljno da iskomplikuje rusko-turske odnose.

Galerija

Bonus video: