Turska: Ako se ova situacija nastavi, odgovorićemo Siriji još snažnije

Iako su obije strane objavile da ne žele rat, generalni sekretar UN ocijenio je eskalaciju graničnog sukoba kao "izuzetno opasnu"
2 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2012. 17:55h

Turska je najavila "snažniji odgovor" u slučaju da sirijske granate nastave da padaju na njenu teritoriju, prenosi portal B92.

"I dosad smo uzvraćali na granatiranje, a ako se ova situacija nastavi, odgovorićemo još snažnije“, kazao je general Nedžet Ozel za televiziju "NTV".

Razmjena vatre na tursko-sirijskoj granici traje od prošle srijede, a tenzije rastu u regiji u kojoj je od sirijske granate stradalo pet turskih civila.

Iako su obije strane objavile da ne žele rat, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun ocijenio je eskalaciju graničnog sukoba kao "izuzetno opasnu".

Rasmusen je kazao da bi dvije zemlje trebalo da ostanu uzdržane, ali i da “NATO ima plan za odbranu Turske, koja može da računa na pomoć saveznika”

Iz SAD su takođe izrazili zabrinutost, dok je prvi čovjek NATO-a Anders Fog Rasmusen rekao da bi dvije zemlje trebalo da ostanu uzdržane, ali i da “NATO ima plan za odbranu Turske, koja može da računa na pomoć saveznika”.

Odnosi Ankare i Damaska, koji su napeti još od početka pobune u Siriji u martu 2011. godine, drastično su se pogoršali kad je prošle nedjelje od granata ispaljenih sa sirijske teritorije stradalo pet turskih seljaka.

Turska, čija granica sa Sirijom ima dužinu od oko 900 kilometara, ugostila je skoro 100.000 sirijskih izbjeglica, otvoreno podržava pobunjeničku Sirijsku oslobodilačku armiju i traži zbacivanje Asada sa vlasti.

Galerija

Bonus video: