IMOVINA ZAMRZNUTA

SAD uvele nove sankcije ruskim firmama i pojedincima zbog sajber napada

Američki ministar finansija Stiven Mnučin rekao je da sankcije pogađaju entitete koji su "direktno doprinijeli poboljšanju ruskih sajber i podvodnih sposobnosti" koje ugrožavaju "sigurnost i bezbjednost SAD i njihovih saveznika"
5 komentar(a)
SAD, Rusija, Foto: Shutterstock
SAD, Rusija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.01.2019. 15:28h

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa uvela je danas sankcije protiv još nekoliko ruskih kompanija i pojedinaca zbog navodnog učešća u sajber napadima i pomaganja ruskoj vojsci i obavještajnim službama u drugim neprijateljskim aktivnostima.

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je da uvodi sankcije prema pet ruskih firmi i tri zvaničnika jedne od njih, na osnovu zakona usvojenog prošle godine i izvršne naredbe čiji je cilj kažnjavanje pokušaja upada u američke kompjuterske sisteme.

Eventualna imovina tih kompanija i biznismena koja je u nadležnosti SAD zamrznuta je, a američkim firmama zabranjeno je poslovanje s njima.

Američki ministar finansija Stiven Mnučin rekao je da sankcije pogađaju entitete koji su "direktno doprinijeli poboljšanju ruskih sajber i podvodnih sposobnosti" koje ugrožavaju "sigurnost i bezbjednost SAD i njihovih saveznika".

Ministarstvo je navelo da su nove sankcije odgovor na brojne sajber napade, kao i na upade u američku energetsku mrežu.