Sjeverna Koreja upozorava da su SAD u dometu njenih raketa

Iako je retorika Sjeverne Koreje prema Seulu i Vašingtonu često oštra, nije uobičajeno da ta zemlja ističe da njeni projektili mogu da pogode SAD
1 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2012. 07:31h

Sjeverna Koreja upozorila je danas da je teritorija SAD u dometu njenih raketa i poručila da nedavni sporazum Vašingtona i Seula znači da te dvije zemlje planiraju invaziju na Sjevernu Koreju.

Seul je u nedjelju saopštio da je postigao sporazum sa Vašingtonom kojim se Južnoj Koreji dopušta da utrostruči domet svojih raketa kako bi se bolje suočila sa potencijalnom prijetnjom sjevernokorejskih projektila i nuklearnog oružja.

Pjongjang je danas taj sporazum nazvao "produktom još jedne zavjere" radi "podsticanja rata" protiv Sjeverne Koreje.

Neimenovani portparol Nacionalne komisije za odbranu rekao je da će Pjongjang podići stepen vojne pripravnosti i upozorio je da njegovi projektili mogu da stignu do Južne Koreje, Japana, Guama i kopna SAD.

S druge strane, ta poruka mogla bi da znači da Pjongjang radi na prilagođavanju nuklearne bombe raketi dugog dometa, iako eksperti tvrde da se S. Koreja još nije domogla tako napredne tehnologije

"Ne krijemo... strateške raketne snage imaju domet ne samo do marionetskih baza, već i do Japana, Guama i kopnenog dijela SAD", naveo je taj portparol u saopštenju koje je prenijela državna agencija KCN.

Iako je retorika Sjeverne Koreje prema Seulu i Vašingtonu često oštra, nije uobičajeno da ta zemlja ističe da njeni projektili mogu da pogode SAD.

S druge strane, ta poruka mogla bi da znači da Pjongjang radi na prilagođavanju nuklearne bombe raketi dugog dometa, iako eksperti tvrde da se Sjeverna Koreja još nije domogla tako napredne tehnologije.

Sjeverna Koreja u aprilu je sprovela raketnu probu koju su Vašington i Seul nazvali paravanom za probu tehnologije rakete dugog dometa.

Sjeverna Koreja tvrdila da je je cilj ispaljivanja projektila, koji se raspao nedugo po lansiranju, bila lansiranje satelita. Pjongjang je 2006. i 2009. godine sproveo podzemne nuklearne probe.

Galerija

Bonus video: