Turska odmah uzvratila na sirijsko granatiranje

Granata ispaljena iz Sirije pala je na nekoliko stotina metara od centra Akčakale, u kojem je u prethodnom granatiranju poginulo pet turskih civila
0 komentar(a)
Ačkale, Foto: Guardian.co.uk
Ačkale, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 07.10.2012. 15:08h

Turska vojska granatirala je teritoriju Sirije i to je bila momentalna odmazda nakon što je granata ispaljena sa susjedne teritorije pala na turski pogranični grad Akčakale, što je drugi incident takve vrste u proteklih pet dana, javio je Rojters.

Granata ispaljena iz Sirije pala je na nekoliko stotina metara od centra Akčakale, u kojem je u prethodnom granatiranju u srijedu poginulo pet turskih civila.

Turska televizija NTV je javila da u današnjem incidentu nije bilo žrtava.

Odnosi Ankare i Damaska, koji su napeti još od početka pobune u Siriji u martu 2011. drastično su se pogoršali kada je prošle nedjelje od granata ispaljenih sa sirijske teritorije stradalo pet turskih seljaka.

Turska, koja ima granicu sa Sirijom dugu 900 kilometara i primila je skoro 100.000 sirijskih izbjeglica, otvoreno podržava pobunjeničku Sirijsku oslobodilačku armiju i traži zbacivanje predsjednika Asada sa vlasti.

Skoro 80 odsto gradova i sela duž granice sa Turskom je van kontrole Damaska, kako tvrdi nezavisna opoziciona sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

Turski parlament odobrio je vladi upotrebu vojne sile protiv Sirije, ukoliko to bude bilo neophodno, podsjetio je AFP.

Savjet bezbjednosti UN je najoštrije osudio prekogranične napade Sirije i pozvao dva susjeda na uzdržanost.

Bonus video: