Turska mora ostati razumna: "Asad će probati da izazove rat svjetskih razmjera"

Turska vojska je i jutros uzvratila na granatiranje njene teritorije iz pravca Sirije, javile su agencije
67 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2012. 10:34h

"U konfliktu sa Sirijom Turska mora ostati razumna i ne poduzimati nikakve vojne solo-akcije kako ne bi izazvala požar velikih razmjera, koji nikome ne odgovara - osim Asadu", smatra komentator Deutsche Wellea Bahedin Gungor.

"Šef sirijskog režima Bašar al Asad ne ponaša se ništa drukčije od nedavno srušenih arapskih tirana. Njegovi trzaji u smrtnoj borbi postaju sve ekstremniji, a njegovo samoubistvo na rate napreduje.

Granata koja je eksplodirala u turskom pograničnom mjestu Akčkaleu i usmrtila nedužne ljude nije ništa drugo nego Asadov pokušaj da izazove jednog jakog susjeda i u regiji za sobom ostavi spaljenu zemlju, kad on više ne bude predsjednik", dodaje Gungor.

Nastavljena razmjena vatre

Turska vojska je i jutros uzvratila na granatiranje njene teritorije iz pravca Sirije, javile su agencije.

Sirijska granata pogodila je pogranično tursko selo Guveči, u provinciji Hatej. U napadu nije bilo žrtava.

Turske i sirijske snage razmjenjuju vatru četiri dana zaredom, od napada na turski grad Akčakale, u kojem je poginulo petoro civila.

Na taj napad Ankara je odgovorila gađanjem sirijskih vojnih položaja.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan rekao je da Turska ne želi rat sa Sirijom, ali da neće oklijevati da odgovori na napade i da će režim sirijskog predsjednika Bašara al Asada platiti "visoku cijenu" ako bude novih incidenata.

Sirijska vojska ubila četiri turska državljanina

Pripadnici sirijske vojske u Alepu su ubili četiri turska državljanina koja su borila u redovima pobunjenika, javili su danas lokalni mediji.

Sirijske snage su u Bustan al-Kasru, na zapadu zemlje, uništile dva vozila minobacačima i sedam putničkih automobila u kojima su se nalazili pobunjenici.

Među njima su, kako su navodi, bila četiri turska državljanina.

Galerija

Bonus video: