Ambasador SAD prije ubistva tražio dodatnu zaštitu, Vašington ga odbio

Ambasador Stivens je posljednji američki diplomata tog ranga ubijen u poslednjih 30 godina
3 komentar(a)
Bengazi, ambasada SAD, Foto: Reuters
Bengazi, ambasada SAD, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.10.2012. 11:01h

Američke diplomate u Libiji upućivale su ponovljene zahtjeve da im se poveća bezbjednost u konzulatu u Bengaziju, prije prošlomjesečnog napada, ali su odbijeni od administracije u Vašingtonu, rečeno je u Kongresu SAD.

U pismu koje su republikanski kongresmeni Darel Isa i Džejson Čavec uputili američkoj državnoj sekretarki Hilari Klinton, navodi se da su takve informacije dobili od pojedinaca koji su neposredno bili upućeni u događaja u Libiji.

Kongresmeni kažu da je napad od 11. septembra, kada su ubijeni ambasador SAD Kris Stivens i još trojica službenika konzulata, samo posljednji u nizu napada na zapadne diplomate u Libiji.

Oni su zapitali Klintonovu da li je Stejt department bio upoznat sa tim incidentima, i kakav je odgovor upućen nakon apela iz konzulata da im se poveća bezbjednost.

Nakon napada u Bengaziju, došlo je do različitih istupa administracije u Vašingtonu, pošto je prvo ambasadorka SAD u UN Suzan Rajs rekla da je to bio spontani napad zbog antimuslimanskog filma prikazanog na internetu, da bi par dana kasnije Bijela kuća saopštila da se radi o terorističkoj akciji.

Republikanci su nakon ovakvog stava Rajsove zatražili njenu ostavku, ali je Hilari Klinton stala u njenu odbranu.

Ambasador Stivens je posljednji američki diplomata tog ranga ubijen u poslednjih 30 godina.

Bonus video: