Nestala polovina Velikog koralnog grebena

Eksperti vjeruju da je do nestanka grebena došlo zbog oluja, najezde morskih zvijezda i klimatskih promjena
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.10.2012. 07:09h

Najnovije istraživanje je pokazalo da je tokom posljednjih 27 godina nestalo pola površine Velikog koralnog grebena u Australiji.

Eksperti su analizirali podatke o 217 individualnih grebena koji čine ovo mjesto svjetskog naslijeđa. Rezultati su pokazali da se površina koju pokrivaju korali od 1985. godine do danas smanjila sa 28 odsto na 13,8 odsto.

Eksperti vjeruju da je do nestanka grebena došlo zbog oluja, najezde morskih zvijezda i klimatskih promjena, prenosi BBC.

Glen De'ath sa Australijskog instituta pomorskih nauka (AIMS) i njegove kolege su otkrili da su tropski cikloni, njih ukupno 34, odgovorni za 48 odsto načinjene štete, dok su najezde morskih zvijezda odgovorne za 42 odsto štete.

Šteta nastala klimatskim promjenama i zagrijavanjem morske vode je procijenjena na 10 odsto.

"Gubitak polovine početne površine je ozbiljan razlog za zabrinutost. Deseci hiljada vrsta su izgubili svoje prirodno stanište", kažu vođe istaživanja.

Kako kaže John Gunn, šef AIMS-a, kontrolisanje oluja i klimatskih promjena je nemoguće. Stoga će se institut okrenuti kratkoročnim rješenjima, kao što je spečavanje najezdi morskih zvijezda koje se hrane koralima.

Bonus video: