Rasmusen: NATO ne planira da inteveniše u Siriji i Maliju

Premijer pozvao je Zapad da vojno interveniše na sjeveru zemlje, pošalje borbene avione i specijalce kako bi pomogli zapadnoafričkim snagama koje su razmještene pod okriljem UN
1 komentar(a)
Ažurirano: 01.10.2012. 15:17h

NATO ne planira da interveniše u Maliju gdje su sjever zemlje zauzeli naoružani islamisti, niti u Siriji, izjavio je danas u Briselu generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen.

"NATO ne namjerava da interveniše u Maliju", kazao je Rasmusen na konferenciji za novinare i dodao da Alijansa "pažljivo prati razvoj situacije".

Premijer Malija Šeik Modibo Bijara pozvao je u subotu Zapad da vojno interveniše na sjeveru zemlje, pošalje borbene avione i specijalce kako bi pomogli zapadnoafričkim snagama koje su razmještene pod okriljem UN.

Kad je riječ o Siriji, Rasmusen je ponovio stav NATO-a od samog početka sukoba.

Rasmusen je ponovio da NATO ostaje "veoma zabrinut" zbog hemijskog oružja koje navodno posjeduje režim Bašara al-Asada

"Veoma smo zabrinuti situacijom" u Siriji, ali "ne vidimo vojno rješenje" sukoba između režima Bašara al-Asada i pobunjenika, rekao je generalni sekretar NATO-a.

"Nismo imali nijedan razgovor o vojnoj opciji", dodao je Rasmusen i pozvao da se pronađe političko rješenje sukoba u Siriji.

On je ponovio da NATO ostaje "veoma zabrinut" zbog hemijskog oružja koje navodno posjeduje sirijski režim.

Američki ministar odbrane Leon Paneta rekao je u petak da je sirijska vojska premjestila hemijsko oružje kako bi ga bolje obezbijedila.

Zvaničnici Alijanse rekli su u više navrata da situacija u Siriji ne može da se poredi sa stanjem u Libiji gdje je NATO intervenisao 2011. godine.

"Vojno mišljenje je da za sada ne postoji dovoljno elemenata koji pokazuju da bi vojna intervencija poboljšala bezbjednosnu situaciju" u Siriji, rekao je nedavno njemački general Manfred Lange iz komandnog centra NATO-a u Evropi.

Galerija

Bonus video: