Azerbejdžan pomaže Izraelu u napadu na Iran?

Takvo savezništvo moglo bi da otkloni strahovanja Izraelaca da napad na velikog i udaljenog neprijatelja ne bi uspio
8 komentar(a)
Ažurirano: 01.10.2012. 09:29h

Izrael možda ne bi u potpunosti sam, bez ičije pomoći napao iranska nuklearna postrojenja, već bi mogao da koristi vazduhoplovne baze i špijunske letelice Azerbejdžana, sjevernog iranskog susjeda, u slučaju da se na to odluči.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu upozorava da je Iran jedva godinu dana od takozvane "crvene linije" da bude sposoban da napravi atomsku bombu, a SAD su u jeku predsjedničke izborne kamapanje.

U takvoj situaciji agencija Rojters navodi da bi savezništvo s Bakuom moglo da navede na pomisao o izvodljivosti napada na iranska nuklearna postrojenja i bez američke pomoći.

Takvo savezništvo moglo bi da otkloni strahovanja Izraelaca da napad na velikog i udaljenog neprijatelja ne bi uspio.

Ono bi zapravo moglo da otkloni ključne izraelske slabosti problem punjenja aviona gorivom, izvidjačkih misija i spašavanja.

Mnogi sumnjaju da bi predsjednik Azerbejdžana Ilam Alijev rizikovao da nanese štetu industriji energije, od koje zavisi njegovo bogatstvo ili provocirao islamiste, koji sanjaju da sruše njegovu dinastiju, da bi učinio uslugu Izraelu.

Međutim, uprkos poricanju Azerbejdžana i Izraela, dva bivša azerska vojna oficira i dva ruska obavještajna izvora su rekli da dvije zemlje razmatraju kako azerske baze i obavještajci mogu da posluže u mogućem napadu na Iran.

"Odakle avioni mogu da uzlete, to se sada planira. Izraelci bi voleli da dobiju pristup u baze u Azerbejdžanu", rekao je neimenovani bezbjednosni konsultant koji ima kontakte sa odbrambenim štabom u Bakuu.

Predsjednik Azerbejdžana je jedan od retkih prijatelja jevrejske države. S njom je sklopljen sporazum o prodaji izraelskih bespilotnih letjelica vrijedan 1,6 milijardi dolara.

Azerski poslanik Rasim Musabajov, član parlamentarnog odbora za spoljnu politiku, kaže da bi Azerbejdžan po svoj prilici bio dio izraelskog plana protiv Irana, bar da pruži pomoć u obnovi goriva izraelskih snaga.

"Izrael ima problem da ako ide da bombarduje Iran, njegova nuklearna postrojenja, nedostaje mu ponovno punjenje", rekao je taj poslanik, iako je istakao da nema konačne informacije.

On ipak misli da plan uključuje pristup nekim mjestima u Azerbejdžanu, s obzirom da ta zemlja ima baze opremljene modernom navigacijom, protivvazdušnu odbranu i personal koji su obučili Amerikanci i on se može koristiti bez priprema ako je potrebno.

Savjetnici predsjednika Azerbejdžaana tvrde da se to neće desiti. Malo Izraelaca o tome hoće da razgovara, čak i privatno, a oni koji hoće su skeptični.

Bilo kako bilo, Teheran i Tel Aviv razdvaja hiljade kilometara, tako da je Iran izvan normalnog dometa izraelskih F 15s i F 16s.

Medjutim, izvori u Azerbejdžanu i ruski obavještajci kažu da Baku može Izraelu da pruži mnogo više.

Galerija

Bonus video: