Pripitomljavanje Izraela: EU i SAD spremne da pooštre sankcije Iranu

Telefonski razgovor Netanjahua sa Obamom uvjerio je neke diplomate u podudaranje stavova Izraela i SAD, ali teatralni gest Netanjahua daje povoda za sumnju u njegove namjere
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.09.2012. 11:00h

Evropska unija i SAD spremni su da pooštre sankcije protiv Irana u nadi da će uvjeriti Izrael da ne udari preventivno na iranska nuklearna postrojenja, kazale su diplomate u okviru Generalne skupštine UN-a.

Radi se o povećavanju pritiska na Teheran kojeg Zapad i Izrael sumnjiče da želi da proizvede atomsku bombu pod krinkom civilnog nuklearnog programa.

No, radi se i o uvjeravanju Izraela da pokaže suzdržanost nakon "crvene linije" koju je povukao njegov premijer Benjamin Netanjahu za govornicom Skupštine u četvrtak.

Telefonski razgovor Benjamina Netanjahua sa Barakom Obamom uvjerio je neke diplomate u podudaranje stavova Izraela i SAD, ali teatralni gest Netanjahua daje povoda za sumnju u njegove namjere.

On je izjavio da bi Iran mogao imati dovoljno obogaćenog uranijuma za proizvodnju bombe do polovine 2013. godine i zatražio da mu se odredi "jasna crvena linija" koju ne smije preći.

Galerija

Bonus video: