Upečatljiva slika Trampa i Merkel mnogo govori o samitu G7

Sliku je na Tviteru objavio portparol njemačke kancelarke Štefen Zajbert, a Bijela kuća je ubrzo odgovorila drugačijom fotografijom, na kojoj Tramp sjedi i govori, a Merkel, Abe i kanadski premijer Džastin Trudo ga slušaju
82 pregleda 2 komentar(a)
Samit G7, Foto: Reuters
Samit G7, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.06.2018. 14:23h

Među brojnim fotografijama sa upravo završenog samita Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7) izdvojila se jedna koja u dobroj mjeri oslikava atmosferu na skupu, prikazujući "ne baš prijateljski govor tijela" njemačke kancelarke Angele Merkel i američkog predsjednika Donalda Trampa.

Na jučerašnjoj slici fotografa njemačke Vlade Jeska Dencela, Merkel stoji s rukama čvrsto naslonjenim na sto pred Trampom i ljutito zuri u njega koji je oštro gleda sjedeći pred njom odlučno prekrštenih ruku.

Na fotografiji se vidi da na dvije strane stoji više od 10 zvaničnika, među njima japanski premijer Šinzo Abe, prekrštenih ruku, i francuski predsjednik Emanuel Makron, uz Merkel.

Sliku je na Tviteru objavio portparol njemačke kancelarke Štefen Zajbert, a Bijela kuća je ubrzo odgovorila drugačijom fotografijom, na kojoj Tramp sjedi i govori, a Merkel, Abe i kanadski premijer Džastin Trudo ga slušaju.

Pojavila se i slika koja ukazuje na opušteniju atmosferu na skupu, na njoj se Merkel smješka, a Tramp je gleda u oči.

Dencelova slika nije prva ilustracija napetosti između Trampa i Merkel koja ne skriva neslaganje s pristupom američkog predsjednika trgovini, s njegovim napuštanjem međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom, kao ni s odlukom da izvede SAD iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama.

Posjetu Merkel Bijeloj kući u martu 2017. godine obilježilo je to što Tramp ili nije čuo, ili je ignorisao njenu ponudu da se rukuju.

Kada je aprila ove godine ponovo posjetila Bijelu kuću, Tramp je za Merkel priredio samo radni ručak, dok je nekoliko dana ranije za Makrona organizovao zvaničnu večeru.

Godišnji samit G7 u petak i subotu u Kanadi obilježila su oštra neslaganja s Trampom zbog njegovih odluka da uvede takse na uvoz čelika i aluminijuma iz Evropske unije i Kanade i Meksika.

Ta mjera je pogodila američke partnere iako su njena glavna meta kineski proizvođači na koje se i SAD i EU dugo žale da su preplavili tržišta jeftinim čelikom.

Učesnici samita su juče uz dosta napora uspjeli da postignu dogovor o zajedničkom saopštenju sa samita, ali je Tramp u subotu otputovao ranije i naknadno, porukom, povukao saglasnost za objavljivanje saopštenja.

To je opravdao navodnim "lažnim izjavama" Trudoa, domaćina tog skupa. Trudo mu je odgoivorio time što je nove američke takse na uvoz robe iz zemalja saveznica SAD nazvao "uvredljivim". Trampov potez osudio je i Makron.

Bonus video: