Netanjahu: Iran će do sljedećeg ljeta imati atomsku bombu

"Kad imate u vidu ovu iransku agresiju bez nuklearnog oružja, zamislite samo iransku agresiju sa nuklearnim oružjem", porućio je Netanjahu
9 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2012. 20:05h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je danas u obraćanju Generalnoj skupštini UN da ništa ne može više da ugrozi svijet od nuklearno naoružanog Irana, navodeći da Teheran ima dovoljno obogaćenog uranijuma da do sljedećeg ljeta napravi atomsku bombu.

Netanjahu je istakao da svijet mora da povuče jasnu "crvenu liniju" kako bi odvratio Iran od njegovih nuklearnih planova, upozorivši da ističe vrijeme za zaustavljanje Teherana.

"Postaje kasno, veoma kasno", poručio je Netanjahu, govoreći o nužnom zaustavljanju Irana i dodao da prijetnje silom moraju ozbiljno biti uzete u obzir.

"Crvene linije ne vode u rat, crvene linije sprječavaju rat", dodao je izraelski premijer. On je naveo da je Iran završio prvu fazu obogaćivanja uranijama, čime je, kako je poručio, Teheran "prevalio 70 odsto puta".

Netanjahu već dugo upozorava na opasnost koju predstavlja iranski nuklearni program, za koji Teheran tvrdi da je u miroljubive svrhe proizvodnje struje i medicinskih izotopa, a ne nuklearnog oružja, za šta ga optužuju zemlje Zapada.

Lideri jevrejske države posljednjih nedjelja izdali su seriju upozorenja u kojima su naveli da ukoliko Iran nastavi proces obogaćivanja uranijuma, mogao bi uskoro da se suoči sa jednostranim vojnim napadom, uprkos protivljenju SAD.

Agencija AP navodi da su SAD odmah po ovakvim izraelskim izjavama, pokušale da umire svog bliskog saveznika, jer bi napad Jerusalima mogao i Vašington da uvuče u sukob i izazove krvoproliće u regionu, uoči predsjedničkih izbora u novembru.

Izrael, pak, Iran smatra prijetnjom po svoj opstanak, navodeći kao dokaz toga činjenicu da Teheran poriče holokaust, poziva na uništenje jevrejske države, raspoređuje rakete koje mogu da dosegnu Izrael i pomaže ekstremističke arapske grupe.

"Kad imate u vidu ovu iransku agresiju bez nuklearnog oružja, zamislite samo iransku agresiju sa nuklearnim oružjem", porućio je Netanjahu.

Bonus video: