Kina: Osuda "tvrdoglavosti" japanskog premijera

Skupina nenaseljenih ostrva "je integralni dio naše teritorije, s istorijskog gledišta i u skladu sa međunarodnim pravom", kazao je japanski premijer
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2012. 15:18h

Zvanični Peking danas je osudio "tvrdoglavost" japanskog premijera Jošihika Nodu koji je izjavio kako nema nikakve mogućnosti kompromisa s Kinom u pogledu suvereniteta nad ostrvima u Istočnom kineskom moru oko kojih se dvije države spore, nazivanih Senkaku na japanskom ili Dijaou na kineskom jeziku.

"Kina je izuzetno nezadovoljna i oštro se protivi japanskom čelniku koji i dalje tvrdoglavo insistira na vlastitom stajalištu kad je rječ o ostrvima Dijaou", saopštio je portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Kin Ganga.

Skupina nenaseljenih ostrva "je integralni dio naše teritorije, s istorijskog gledišta i u skladu sa međunarodnim pravom", saopštio je u srijedu Noda novinarima u Njujorku, na marginama Opšte skupštine UN-a.

Kinu naročito iritira odbijanje zvaničnog Tokija da preispita raniju odluku o nacionalizaciji većeg broja ostrva u toj regiji, koje svojima smatraju obije azijske države.

Peking takvu vrstu nacionalizma smatra kršenjem vlastitog teritorijalnog integriteta.

Galerija

Bonus video: