"TVRDNJE ZASNOVANE NA KLIMAVIM TEMELJIMA"

Putin o optužbama na račun Rusije na samitu G7: Vrijeme je da se zaustavi to blebetanje

Putin je, poslije samita Šangajske organizacije za saradnju u Kini, ocijenio da u saopštenju G7 "još jednom, ništa konkretno nije rečeno"
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Beta/Aleksander Zemljaničenko
Vladimir Putin, Foto: Beta/Aleksander Zemljaničenko
Ažurirano: 10.06.2018. 11:58h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin kritikovao je danas kao puko "blebetanje" optužbe na račun Moskve iznijete na samitu Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7).

Putin je na drugom međunarodnom skupu, u kineskom gradu Ćingdau, rekao novinarima da su tvrdnje članica G7 o destabilizujućim aktivnostima Rusije zasnovane na "klimavim" temeljima, kao i optužbe za umiješanost Moskve u trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Velikoj Britaniji, prenosi Asošiejted pres.

Članice G7 - SAD, Kanada, Japan, Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Italija, u zajedničkom saopštenju sa juče završenog samita pozvale su Rusiju da obustavi destabilizujuće aktivnosti. Predsjednik SAD Donald Tramp je kasnije povukao saglasnost za objavljivanje tog zajedničkog saopštenja, mada iz drugih razloga.

"Pozivamo Rusiju da obustavi destabilizujuće ponašanje podrivanja demokratskih sistema i da obustavi podršku sirijskom režimu", piše u saopštenju G7.

Članice su ukazale da se slažu sa stavom Velike Britanije da je "veoma izgledno" da je Rusija odgovorna za martovsko trovanje Skripalja i njegove ćerke, čiji su životi potom dva mejseca bili u opasnosti.

Putin je danas, poslije samita Šangajske organizacije za saradnju u Kini, ocijenio da u saopštenju G7 "još jednom, ništa konkretno nije rečeno".

"Vrijeme je da se zaustavi to blebetanje, i da se pozabavi pravim pitanjima", dodao je ruski predsjednik.

On je naveo i da nije Rusija odlučila da napusti grupu industrijski najrazvijenijih zemalja, tadašnju G8.

Rusija je iz nje izbačena 2014. godine pošto je pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim i pružila podršku proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine.

Predsjednik SAD Donald Tramp predložio je u petak, uoči samita G7 u Kanadi, da se Rusiji predoži da se vrati u tu grupu, ali su ostale članice to odbacile. Tramp je juče rekao da bi povratak Rusije bio "prednost".

Putin je danas pozdravio taj Trampov predlog. Naveo je da su druge članice 2014. godine odlučile da ne dođu na samit tadašnje G8 u Rusiji, i dodao da su one dobrodošle u Rusiju.

S druge strane, kanadski premijer Džastin Trudo naveo je da je Trampu rekao da prijem Rusije "nije nešto što se trenutno razmatra, čak ni izdaleka".