Uhapšen direktor iranske novinske agencije

Savjetnik za medije predsjednika Irana Mahmuda Ahmadinežada i direktor iranske novinske agencije IRNA Ali Akbar Džavanfekr danas je uhapšen i nalazi se u zatvoru.
50 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2012. 20:25h

Vlasti su zatvorile i ugledni umjereni list "Šarg" zbog toga što je objavio satirični strip u kome se, prema njihovim tvrdnjama, vrijeđaju ratni veterani.

Džavanfekr je priveden dok je Ahmadinežad držao govor na godišnjoj Generalnoj skupštini UN u Njujorku.

On je odveden u teheranski zatvor Evin, gdje će služiti zatvorsku kaznu od šest mjeseci zbog objavljivanja materijala kojim se vrijeđaju islamski kodeks i javni moral.

Njegov advokat je rekao da se optužbe odnose na tekst objavljen u državnom magazinu pod Džavanfekrovom kontrolom. U njemu je kritikovano primoravanje Iranki da nose islamsku maramu na glavi.

Džavanfekr je optužen i za vrijeđanje iranskog vrhovnog lidera ajatolaha Ali Hamneija na svom ličnom sajtu u aprilu 2011. godine.

Džavanfekr, koji upravlja državnom medijskom grupom koja izdaje nekoliko novina i časopisa, radi i kao Ahmadinežadov savjetnik za medije, prenosi AFP.

On je već dugo na meti ultrakonzervativnih sudija i drugih ličnosti koje smatraju da on i predsjednik pokušavaju da poljuljaju vjerske principe.

Protesti pred zgradom UN zbog govora predsjednika Irana

Dok je hapšen njegov savjetnik za medije, ispred zgrade Ujedinjenih nacija u Njujorku danas je organizovan protest protiv predsjednika Irana Mahmuda Ahmadinedžada, koji je pred Generalnom skupštinom UN optužio SAD za "nuklearno zastrašivanje" i zatražio stvaranje novog svjetskog poretka.

Okupljenim demonstrantima obratio se i bivši gradonačelnik Njujorka Rudolf Đulijani, koji je rekao da je sramotno što su Ujedinjene nacije omogućile Ahmadinedžadu da govori pred Generalnom skupštinom, pogotovo na dan jevrejskog praznika Jom Kipur.

Đulijani je rekao da su na taj način Ujedinjene nacije pokazale nepoštovanje prema Jevrejima, a Ahmadinedžada nazvao "ubicom" i "životinjom".

Demonstranti, među kojima i izbjeglice iz Irana, nosili su žute majice sa likovima ljudi za koje kažu da su masakrirani od strane iranskog režima i njegovog lidera.

Više stotina njih prošetalo je ulicama Menhetna u blizini sjedišta UN, jer im nije dozovljeno da priđu zgradi, noseći transparente, lutke sa likom Ahmadinedžada, kišobrane sa simbolima i zastave, uz pratnju bubnjeva.

Ispred zgrade UN na Ist riveru danas su održani protesti u prilog otcjepljenja Tibeta od Kine i promjenu režima u Siriji.

Galerija

Bonus video: