Palestinski protest protiv Hamasa u Gazi

Zbog pogibije dječaka u požaru izazvanom svijećom tokom svakodnevnih prekida struje u Gazi, danas je najmanje 500 Palestinaca zahtijevalo odlazak Hamasa s vlasti
0 komentar(a)
Palestina, Foto: AFP/Rojters
Palestina, Foto: AFP/Rojters
Ažurirano: 26.09.2012. 16:11h

Demonstranti u izbjegličkom logoru Bureij, u kojem živi dječakova porodica, pozivali su na rušenje Hamasa. Ovo je jedan od rijetkih protesta protiv pokreta Hamas koji tim palestinskim područjem vlada od 2007.

U Gazi od februara svakog dana su na snazi restrikcije pa ova oblast svakog dana ima samo šest sati isporuke struje. Od početka godine u požarima izazvanima svijećama poginulo je troje djece.

Hamas za nestašice struje krivi Egipat optužujući ga za ograničenja u isporukama goriva, i Izrael koji je palestinskoj enklavi nametnuo blokadu 2007.

Abdel Fatah Al-Baghdadi, otac poginulog dječaka, radi za 1.250 šekela (oko 300 dolara) mjesečno. Od tako oskudne plate ne može da kupi generator ili gorivo i zato koristi svijeće. U požaru je i sestra stradalog dječaka zadobila kritične opekotine.

Portparol Hamasa Taher Al-Nono rekao je da je smrt Baghdadijevog sina poruka Egiptu koji je obećao da će riješiti energetsku krizu u Gazi.

Hamas je osjetljiv na kritike i zabrinut zbog protesta. Zabranio je nedavno proteste kojima narod poziva na ukidanje podjele između Hamasa i Fataha. U utorak je policija u Gazi intervenisala i rastjerala skup više desetina žena koje su pozivale na ujedinjnje Gaze i Zapadne obale.

Bonus video: