OSUDILI NEKOHERENTNOST I NEDOSLJEDNOST POSLIJE TRAMPOVE ODLUKE

Fancusko predsjedništvo: Međunarodna saradnja ne može da zavisi od bijesa i sitnih riječi

"Proveli smo dva dana da bismo došli do tog teksta i usaglasili obaveze. Mi se toga držimo i svako ko bi to napustio i okrenuo mu leđa, pokazuje nekoherentnost i nedoslednost", navodi se u saopštenju Jelisejske palate
0 komentar(a)
Donald Tramp, Emanuel Makron, Foto: Reuters
Donald Tramp, Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.06.2018. 11:34h

Fancusko predsjedništvo saopštilo je danas da međunarodna saradnja "ne može da zavisi od bijesa i sitnih riječi" i osudilo "nekoherentnost" i "nedosljednost" poslije odluke američkog predsjednika Donalda Trampa da ne podrži zajedničko saopštenje sa upravo završenog samita Grupe industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7).

"Proveli smo dva dana da bismo došli do tog teksta i usaglasili obaveze. Mi se toga držimo i svako ko bi to napustio i okrenuo mu leđa, pokazuje nekoherentnost i nedoslednost", navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

U saopštenju se ocenjuje da "medjunarodna saradnja ne može da zavisi od bijesa ili sitnih riječi".

U saopštenju Pariz navodi da Francuska i Evropa ostaju pri podršci saopštenju usvojenom na kraju dvodnevnog samita u Kanadi, i izražava nadu da će tako postupiti i ostale zemlje potpisnice.

Američki predsjednik Donald Tramp je nakon prijevremenog odlaska sa samita G7 u Kanadi "tvitom" povukao podršku završnom saopštenju o kojem se teškom mukom dogovorilo sedam industrijski nazrazvijenijih zemalja svijeta (SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija i Japan).

Tramp je svoju stav objasnio "lažnim izjavama" domaćina tog skupa, kanadskog premijera Džastina Trudoa na njegovoj završnoj pres konferenciji, datoj pošto je Tramp napustio samit, na kojoj je Trudo nazvao "uvredljivim" nove američke takse na uvoz robe iz zemalja saveznica SAD.

Tramp je uz to obnovio svoju prijetnju da će podići carinske dažbine za automobile uvezene u SAD.

Preporučujemo za Vas