Ahmadinedžad: Svijetu potreban novi svjetski poredak

Sada i osnovci širom svijeta razumiju da se vlada Sjedinjenih Država rukovodi međunarodnom politikom siledžijstva", rekao je Ahmadinedžad
90 pregleda 7 komentar(a)
Ahmadinedžad, Foto: Rojters
Ahmadinedžad, Foto: Rojters
Ažurirano: 26.09.2012. 07:22h

Predsjednik Irana Mahmud Ahmadinedžad rekao je u intervjuu za agenciju Asošiejted pres da je potreban novi svjetski poredak, koji će se distancirati od vremena, kako je rekao, američkog siledžijstva i dominacije.

Ahmadinedžad, koji će se danas obratiti Generalnoj skupštini UN, rekao je AP-u da Iran nema ambicija da stvori atomsko oružje i ocijenio da njegova zemlja, uprkos sankcijama Zapada, stoji bolje nego kada je on 2005. godine postao predsjednik države.

"Vjerujem da je imperijalni sistem došao do kraja puta. Svijetom više ne može komandovati nikakav imperator. Sada i osnovci širom svijeta razumiju da se vlada Sjedinjenih Država rukovodi međunarodnom politikom siledžijstva", rekao je Ahmadinedžad.

Predsjednik SAD Barak Obama upozorio je Iran da mu ističe vrijeme za razrješenje problema u vezi sa nuklearnim programom za koji Zapad smatra da je dimna zavjesa iza koje se krije - stvaranje atomske bombe.

Ahmadinedžad u intervjuu AP nije želio da direktno odgovara na Obamine prozivke, rekavši da ne želi da utiče na američke predsjedničke izbore u novembru.

Međutim, iznio je tvrdnju da su međunarodne osude iranskog programa obogaćivanja uranijuma samo izgovor Zapadu za pokušaj dominiranja njegovom zemljom. Prema njegovim riječima, SAD nikada nisu prihvatile način na koji se u Iranu vlada nakon islamske revolucije iz 1979.

"Svi su svjesni da je nuklearno pitanje nametanje volje SAD. Nuklearno pitanje ja ne vidim kao pitanje. Ono je postalo vid pokazivanja pred drugima. (It has become a form of one-upmanship), rekao je Ahmadinedžad.

Kako je kazao, neki svjetski lideri su mu rekli da bi Iran prošao bolje ako bi vodio nuklearni dijalog samo sa Sjedinjenim Državama.

Ahmadinedžad je u intervjuu odbacio optužbe da je njegova zemlja umiješana u napade na Izraelce u inostranstvu, i žestoko je osporio tvrdnju SAD da su iranski agenti igrali važnu ulogu u planiranom pa osujećenom atentatu na saudijskog ambasadora u SAD prošle godine. Ahmadinedžad u junu 2013. odlazi sa funkcije.

Po njegovim riječima, Iran je za to vrijeme postao 17. najveća ekonomija u svijetu, iranski izvoz koji nema veze sa naftom povećao se sedam puta a osnovna produkcija dobara se udvostruccila.

Bonus video: