Izvještaj iz Sirije: Režim djecu muči elektrošokovima, izgladnjivanjem itd.

Gotovo svako intervjuisano dijete svjedočilo je o ubistvu člana porodice
17 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2012. 09:05h

Djeca u Siriji izložena su „užasnom“ zlostavljanju, pritvaranju i otmicama, zaključci su izvještaja britanske humanitarne organizacije „Save the Children“.

Izvještaj je napisan na osnovu svjedočenja maloljetnih izbjeglica iz Sirije, a britanska organizacija je zatražila od Ujedinjenih nacija da pojačaju svoje prisustvo u toj zemlji.

Izvještaj je objavljen pred početak Generalne skupštine UN.

Izaslanik UN u Siriji, Lahdar Brahimi, rekao je da je situacija u toj zemlji „krajnje loša“ i da se „pogoršava“, prenio je BBC.

Brahimi je priznao da još nema sastavljen plan kako da se postigne mir u Siriji.

Drugo dijete opisalo je kako su ga mučili elektrošokovima i da je dijelio ćeliju sa leševima u kasnom stadijumu raspadanja, dok je 16-godišnji Vael rekao da je vidio jedno 6-godišnje dijete kako umire od posljedica mučenja i izgladnjivanja

"Save tte Children" ističe da je gotovo svako dijete s kojim su razgovarali svjedočilo o ubistvu najmanje jednog člana porodice.

Britanska organizacija je zabilježila brojne slučajeve zlostavljanja djece u posljednjih 18 mjeseci nemira u Siriji, koji su počeli poslije protesta zbog hapšenja i mučenja djece u gradu Dera.

UN procjenjuju da je više od 20.000 ljudi ubijeno otkako su u martu 2011. počeli antivladini protesti u Siriji.

Jedan 15-godišnjak rekao je organizaciji da su mu gasili cigarete po tijelu dok je bio u pritvoru, u zgradi koja je nekada bila njegova škola.

Drugo dijete opisalo je organizaciji „Save the Children“ kako su ga mučili elektrošokovima i da je dijelio ćeliju sa leševima u kasnom stadijumu raspadanja, dok je 16-godišnji Vael rekao da je vidio jedno 6-godišnje dijete kako umire od posljedica mučenja i izgladnjivanja.

„Gledao sam ga kako umire. Preživio je svega tri dana torture a zatim prosto umro“, rekao je Vael.

„Cijelo vrijeme je bio prestravljen. Prema njemu su se ophodili kao prema psu“.

„Stvar koje sam čula od ove djece su zaista užasne.

Čula sam da muče i djecu mlađu od 10 godina. Čula sam i da su djeca, od kojih pojedina nemaju više od osam godina, pomažu u uklanjanju leševa“, rekla je za BBC portparolka organizacije „Save the Children“ Ket Karter.

Galerija

Bonus video: