Iran bojkotuje Oskara zbog antiislamskog filma

Iran će, nakon razgovora sa producentskom kompanijom, povući svoj jedini film koji je ušao u konkurenciju za nagradu Američke filmske akademije
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2012. 10:22h

Iran je saopštio da će povući svog kandidata za Oskara zbog antiislamskog filma, snimljenog u Americi, koji je razljutio muslimane širom svijeta.

"Zvanično objavljujem da, zbog nepodnošljive uvrede Velikog proroka islama, nećemo učestvovati na ovogodišnjoj dodjeli Oskara i tražimo od drugih islamskih zemalja da ulože isti protest", izjavio je iranski ministar kulture Mohamad Hoseini.

Iran će, nakon razgovora sa producentskom kompanijom, povući svoj jedini film koji je ušao u konkurenciju za nagradu Američke filmske akademije - Kocka šećera, javio je Tanjug.

U Teheranu je održano nekoliko nenasilnih protesta zbog filma "Nevinost muslimana", u kojem se ismijava prorok Muhamed, a koji je izazvao talas nasilja u mnogim muslimanskim zemljama.

Američka vlada se ogradila od ovog filma i izrazila žaljenje zbog njegove sadržine, ali je istakla da podržava slobodu izražavanja i da ne može da ga cenzuriše.

"Ovaj film je napravljen u Americi i tamo se održava Oskar, a do sada zemlja koja je napravila ovaj film nije zauzela nikakav zvaničan stav", rekao je Hoseini.

Na prošlogodišnjoj dodjeli Oskara, iranski "Razvod" dobio je nagradu za najbolji strani film.

Bonus video: