Putin spreman na susret s Trampom: Dijeli zabrinutost zbog trke u naoružavanju

1 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.06.2018. 08:18h

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da bi bio srećan da se sastane s američkim predsjednikom Donaldom Trampom, onda kada Vašington bude spreman za održavanje tog susreta.

Putin je novinarima u Čingdau, gdje učestvuje na samitu Šangajske organizacije za saradnju, rekao da dijeli Trampovu zabrinutost zbog opasnosti od obnavljanja trke u naoružavanju i ocijenio da je potreban ozbiljan pristup tom pitanju.

On je dodao da su neke zemlje, poput Austrije, već ponudile da budu domaćin njegovog susreta s Trampom.

Bijela kuća je ranije saopštila da se radi na organizovanju sastanka Putina i Trampa, koji je u više navrata rekao da želi da poboljša odnose s Rusijom.

Putin je danas osudio povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, ocijenivši da bi to moglo da "destabilizuje situaciju" u regionu.

Na samitu Šangajske organizacije za saradnju u Čingdou, čije su članice Kina, Rusija, Uzbekistan, Kazahstan, Tadžikistan i Kirgizija, kao i Indija i Pakistan, on je rekao da su članice tog bloka zabrinute zbog takvog američkog poteza i dodao da će Rusija nastaviti da ispunjava svoje obaveze koje proističu iz tog sporazuma.

Iranski predsjednik Hasan Rohani, čija zemlja ima status posmatrača u toj organizaciji, rekao je da Iran očekuje da ostale potpisnice tog sporazuma garantuju da će ga poštovati.

Borba protiv terorizma prioritet Šangajske organizacije za saradnju

Putin je izjavio danas u Čingdau da je borba protiv terorizma prioritet Šangajske organizacije za saradnju.

Na samitu tog bloka, čije su članice Kina, Rusija, Uzbekistan, Kazahstan, Tadžikistan i Kirgizija, kao i Indija i Pakistan, on je rekao da novi sporazum tih zemalja predviđa zajedničke akcije u naredne tri godine, uključujući zajedničke vježbe, razmjenu informacija i preduzimanje koordinisanih antiterorističkih akcija.

Putin je naglasio i potrebu da članice bloka pažljivo prate situaciju u Avganistanu kako bi spriječile akcije ekstremista iz te zemlje.

Si Đinping: Treba da odbacimo sebične, kratkovide, uske i zatvorene politike

Kineski predsjednik Si Đinping pohvalio je danas na skupu Šangajske organizacije za saradnju slobodnu trgovinu i kritikovao "sebične i kratkovide politike" u oštrom kontrastu prema samitu G7 industrijski najrazvijenijih zemalja koji se završio haotično zbog neslaganja oko trgovine.

"Treba da odbacimo sebične, kratkovide, uske i zatvorene politike. Moramo zadržati pravila Svjetske trgovinske organizacije, podržati multilateralni trgovinski sistem i graditi otvorenu globalnu privredu", rekao je Si na samitu Šangajske organizacije za saradnju u kineskom gradu Čingdau.

Organizacija okuplja Rusiju, Kinu, Indiju, Pakistan, Uzbekistan, Kazahstan, Tadžikistan i Kirgiziju.

Peking se trudi da sebe predstavi kao branioca slobodne trgovine kao odgovor na nastojanje američkog predsjednika Donalda Trampa da uvede kontrole na uvoz strane robe.

Si je takođe pozdravio ulazak novih članica u tu organizaciju, Indiju i Pakistan. Dvije južnoazijske zemlje pridružile su se bloku kao punopravne članice prošle godine.

On je rekao da je prisustvo indijskog premijera Narendre Modija i pakistanskog predsjednika Mamnuna Huseina od istorijskog značaja.

"Više zemalja članica znači veću snagu organizacije i veću pažnju i očekivanja ljudi regionalnih zemalja i međunarodne zajednice", rekao je Si. On je dodao da oni takođe dijele veću odgovornost u očuvanju regionalne bezbjednosti i promovisanju razvoja i prosperiteta.

S visokom bezbjednošću, zatvorenim putevima i ograničenim pristupom, samit je organizovan tako da odiše jedinstvom za razliku od burnog skupa Grupe sedam vodećih industrijalizovanih zemalja koji se završio juče u Kvebeku i na kome su se vidjele podjele između SAD i njihovih saveznika, posebno oko trgovine, ocjenjuje AP.

Stručnjaci vide Šangajsku organizaciju, predvođenu Kinom, kao izazovom poretku predvođenim zapadnim zemljama. Blok je osnovan 2001. i prvenstveno je bio zamišljen kao način rješavanja graničnih pitanja, borbe protiv terorizma i suprotstavljanja američkom uticaju u centralnoj Aziji posle invazije na Avganistan.

U međuvremenu su Rusija i Kina pojačale veze kao odgovor na američku strategiju nacionalne bezbjednosti gdje se te dvije zemlje opisuju kao glavni protivnici SAD.

"Treba da odbacimo hladnoratovski mentalitet i konfrontaciju među blokovima", rekao je Si i dodao da bi zemlje trebalo da se suprotstave praksi u kojoj se traži apsolutna bezbjednost jedne zemlje na uštrb bezbjednosti drugih.

Posljednjih godina ekonomski aspekt Šangajskog bloka je postao značajniji. Kako trgovinske tenzije tinjaju posljednjih mjeseci između Kine i SAD, Peking se približio više Moskvi i Nju Delhiju.

Si je najavio da će Kina ponuditi zajmove od 30 milijardi juana (4,7 milijardi dolara) zemljama bloka.

Bonus video: