Ahmadinedžad: Sankcije uvedene Iranu kršenje sloboda

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je danas u Njujorku da su zapadne zemlje članice Savjeta bezbjednosti UN uvođenjem sankcija Iranu prekršile prava i slobode drugih naroda
0 komentar(a)
Ahmadinedžad UN, Foto: Rojters
Ahmadinedžad UN, Foto: Rojters
Ažurirano: 24.09.2012. 17:51h

Ahmadinedžad, koji je u Njujork doputovao na zasijedanje Generalne skupštine UN, posebno je oštro kritikovao SAD, Francusku i Veliku Britaniju.

"Diskriminatorska privilegija prava na veto koju uživaju neke članice Savjeta bezbjednosti nije legitimna", rekao je iranski predsjednik u raspravi u sjedištu UN, i dodao da zbog toga Savjet nije uspio da uspostavi mir i bezbjednost širom svijeta.

Prema njegovim riječima, neke članice Savjeta bezbjednosti koje imaju pravo na veto odlučile su da ćute kada je riječ o nuklearanim bojevim glavama "lažnih režima" dok u isto vrijeme sprječavaju naučni napredak u drugim zemljama.

Zapadne zemlje i Izrael optužuju Iran da je dio njegovog nuklearnog programa usmjeren na proizvodnju nuklearnog oružja, što je Teheren u više navrata odlučno negirao.

Iranu su ipak uvedene sankcije, a pregovori o njegovom spornom nuklearnom programu traju već godinama. Posljednji pregovori između Irana i šest velikih sila - SAD, Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanije i Njemačke, održani u Moskvi u junu, završili su se neuspješno.

Iran se ne plaši Izraela

Najveća zvezda današnjeg zasijedanja Generalne skupštine UN, iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad je, uz silnu pompu, stigao u Njujork i odmah stavio Izraelcima do znanja da Teheran prijetnje ne shvata ozbiljno, ali je spreman da se brani.

''Mi u osnovi ne shvatamo cionističke prijetnje ozbiljno. Imamo sva odbrambena sredstva na raspolaganju i spremni smo da se branimo'', rekao je Ahmedinežad novinarima u Njujorku.

Ahmedinedžad, kojem mandat ističe sljedeće godine, je svoj posljednji nastup u Njujorku, u svojstvu predsjednika Irana, počeo sastankom sa šefom UN Ban Ki Munom, koji ga je, kako navode izvori na Ist Riveru, savjetovao da "vaga riječi" kada se bude obraćao Generalnoj skupštini.

Iranski predsjednik je, nekoliko puta do sada, izazivao burne reakcije prizivajući kraj Amerike, komentarišući Holokaust, pa su delegacije SAD, Izraela i mase zapadnih država, redovno, napuštale salu UN tokom njegovog govora.

Ahmedinedžad je, jednaku pažnju, izazivao i nastupima na izvan sjedišta UN, pa je tokom predavanja na univerzitetu Kolumbija, odgovarajući na pitanje zbog čega Iran vješa homoseksualce, odgovorio da "toga u Iranu nema, već je to tipično američki problem".

Brigadni general iranske Revolucionarne garde Amir Ali Hadžizadeh ranije je istakao da bi Teheran, ukoliko vidi da će Tel Aviv da preduzme vojnu akciju, mogao da izvede preventivne napade na Izrael.

''Nuklearno pitanje nije problem. Američki pristup prema Iranu je izuzetno važan. Mi smo za dijalog, kako bi se došlo do temeljne rezolucije kojom bi bili riješeni problemi'', rekao je iranski predsjednik, dodajući da rješenje mora da bude bazirano na uzajamnom poštovanju.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun upozorio je Ahmedinežada na opasnosti koje zapaljiva retorika može da izazove.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu nekoliko puta je proteklih mjeseci nagovještavao da bi vojska njegove zemlje mogla da izvede napade na nuklearna postrojenja na iranskoj teritoriji.

Netanijahu je takođe kritikovao stav američkog predsjednika Baraka Obame da sankcijama i diplomatiji treba dati više vremena.

Bonus video: