Iranski zvaničnik traži bojkotovanje trke za Oskara

Šef državne filmske agencije u Iranu je danas rekao da njegova zemlja treba da bojkotuje dodjelu "Oskara" i da ne kandiduje svoj film za tu nagradu
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2012. 15:11h

"Do ovakvog bojkota će doć"i, rekao je ovaj državni funkcioner, "ukoliko organizatori dodjele Oskara ne osude antiislamski film "Nevinost muslimana" koji je izrazvao gnjev muslimanskog svijeta".

Petnaestak minuta iz tog navodno američkog filma koji niko nije vidio u cjelini, našlo se na Internetu i ismijava proroka Muhameda.

Zbog sadržaja tog inserta u protestima u musimanskim zemljama je ubijeno više od 50 ljudi, uključujući i ambasadora SAD u Libiji.

Iranski zvaničnik Džavad Šamagdari je rekao da njegova zemlja - prošlogodišnja dobitnica "Oskara" za najbolji film snimljen van angloameričkog područja - treba da bojkotuje tu nagradu, koja se dodjeljuje u Holivudu, i pozvao je iranski žiri da to sprovede, javlja poluzvanična agencija Mehr.

Žiri koji je pod nadležnošću filmske agencije Irana, je za stranog "Oskara" odredio film "Ye Habbeh Ghand" ("Kocka šećera"). To je film o svadbi koja se pretvara u pogreb kada umre mladoženjin rođak.

Da bi iranski kandidat za "Oskara" postao zvaničan, mora da ga prihvati vlada u Teheranu. Šamagdari kaže da "Oskara" treba bojkotovati dok organizatori ne osude sporni američki film o islamu koji je razgnjevio muslimane i obnovio debatu o slobodi govora u SAD i Evropi.

Iranski zvaničnik je i ranije pozivao na bojkot filmskih festivala na Zapadu. Ipak, upravo je ove godine jedan film iz Irana prvi put dobio stranog "Oskara" - "A Separation" Ašgara Farhadija.

Zvaničnici u Teheranu su pozdravili uspjeh, naročito zato što je Farhadijev film pobijedio protivkandidata iz Izraela.

Međutim, islamski konzervativci bili su uzrujani jer nagrađeni film prikazuje probleme u iranskom druđtvu.

Iranske vlasti i režiseri su u "veoma osjetljivim" odnosima. Uticajni islamski sveštenici često kritikuju iransku filmsku industriju kao polje kojim dominiraju "liberali kontaminirani zapadnjačkim idejama" i politički disidenti.

Galerija

Bonus video: