Napad na Iran bio bi početak Trećeg svjetskog rata

Ako dođe do vojnog sukoba između Izraela i Irana, više ništa neće biti predvidljivo i to će prerasti u Treći svjetski rat, poručuju iz Teherana
63 pregleda 9 komentar(a)
Čuvari revolucije Iran, Foto: Rojters
Čuvari revolucije Iran, Foto: Rojters
Ažurirano: 23.09.2012. 15:46h

Iran bi mogao da izvede preventivni napad ako se Izrael bude pripremao za napad na tu zemlju, upozorio je danas komandant elitne iranske vojske Čuvari revolucije.

"Ako dođe do vojnog sukoba između Izraela i Irana više ništa neće biti predvidljivo i to će prerasti u Treći svjetski rat", izjavio je brigadni genral Amir Ali Hadžizadeh za iransku tv mrežu na arapskom "Al-Alam".

Hadžizadeh, koji je zadužen za raketne sisteme Čuvara revolucije, rekao je da u okolnostima u kojima su Izraelci sve pripremili za napad postoji mogućnost da Iran izvede preventivni napad, ali da do toga, za sada, neće doći.

On je dodao da će Iran smatrati da je svaki eventualni napad Izraela izveden uz blagoslov SAD.

"I zato bez obzira da li cionistički režim napadne sa ili bez znanja SAD, mi ćemo definitivno odgovoriti napadom na američke baze u Bahreinu, Kataru i Avganistanu", kazao je Hadžizadeh, prenio je AFP.

On je upozorio da Izrael ne može ni zamisliti kakav će biti njihov odgovor, da će pretrpjeti veliku štetu i da će to biti uvod u njegovo totalno uništenje.

Glavni komandant Čuvara revolucije, general Muhamed Ali Džafari, juče je izjavio da će kad tad doći do rata između Irana i Izraela, ali da se ne zna kad i gdje.

To je bio prvi put da je jedan visoki iranski zvaničnik priznao da postoji vjerovatnoća izbijanja rata između dva stara neprijatelja.

IAEA otkriva nuklearne tajne Izraelu

Viši iranski parlamentarac optužio je danas agenciju UN za nuklearnu energiju da prosljeđuje Izraelu povjerljive informacije o iranskim nukleranim aktivnostima.

Opisujući ovu optužbu kao "posljednji znak zategnutih odnosa" između Teherana i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Rojters prenosi riječi člana predsjedevajućeg odbora iranskog parlamenta Džavada Džahangirzadeha - da će šef IAEA Jukija Amano biti kriv ako Iran pogorša odnose sa tom agencijom.

"Amanova stalna putovanja u Tel Aviv i traženje mišljenja od izraelskih zvaničnika o iranskim nuklearnim aktivnostima ukazuju da su iranske nuklearne informacije objelodanjene cionističkom režimu (Izraela) i drugim neprijateljima Islamske republike", rekao je on za iransku televiziju na engleskom jeziku "Pres TV".

IAEA nije bila dostupna za komentar, a Rojters navodi da je Amano - otkad je na čelu IAEA - samo jednom bio u Izraelu, u avgustu 2010. On je posjetio Teheran u maju ove godine.

Bonus video: