Pobunjenici tvrde da kontrolišu veći dio Sirije

Pobunjenici tvrde da kontrolišu veći dio Sirije i da režim drži Damask samo zbog premoći u vazduhu. Pad režima je pitanje mjeseci, ne godina, kaže pukovnik Ahmed Abdel Vahab, nekadašnji oficir sirijske vojske
4 komentar(a)
Ažurirano: 23.09.2012. 15:37h

Teritorija Sirije je sve manje pod kontrolom vojske i režima, koji i dalje drže Damask samo zahvaljujući nadmoći u vazduhu, tvrdi jedan od komandanata pobunjeničkih snaga.

Prema njegovim riječima, pobunjenici kontrolišu veći dio zemlje, a vojnici su uglavnom zarobljenici u sopstvenim kasarnama.

Nasuprot tome, pobunjenici se kreću slobodno svuda sem u Damasku, dodao je Ahmed Abdel Vahab, nekadašnji pukovnik sirijske vojske koji sada komanduje brigadom u okviru Slobodne sirijske armije.

"Pad režima je pitanje mjeseci ne godina, sa ili bez pomoći spolja", rekao je pukovnik navodeći da bi pobunjenici brzo stekli prednost kad bi imali protivoklopne i protivtenkovske projektile.

"Mi ćemo pobijediti i ukoliko nam strane zemlje ne pomognu, samo će nam biti potrebno više vremena", rekao je Vahab u telefonskoj izjavi iz sela Atma u blizni granice sa Turskom, prenosi AFP.

Vahab kaže da ima komandu nad četiri bataljona koji čine brigadu "Naser Salahedin" u Alepu i okolnoj zoni, ali da je u kontaktu i sa oficirima koji su ostali u redovnoj vojsci.

"Njihov moral je na veoma loš, a sunitski vojnici nisu dezertirali samo iz straha za svoje porodice koje režim drži kao taoce", naveo je bivši pukovnik sirijske vojske, dodajući da je lično sklonio svoju porodicu na sigurno prije nego što je napustio vojsku.

Sirijska opservatorija ljudskih prava kaže da režim nema kontrolu nad 80 odsto gradova i sela duž granice sa Turskom.

Galerija

Bonus video: