Amerika iz korijena mora da promijeni pristup arapskom svijetu

Muhamed Morsi je rekao da SAD moraju da poštuju istoriju i kulturu arapskog svijeta, čak i kada su one u suprotnosti s vrijednostima zapada
0 komentar(a)
Morsi Egipat, Foto: Rojters
Morsi Egipat, Foto: Rojters
Ažurirano: 23.09.2012. 14:41h

Predsjednik Egipta Muhamed Morsi izjavio je da SAD treba iz korjena da promijene pristup arapskom svijetu, pokažu veće poštovanje za njegove vrijednosti i pomognu u stvaranju palestinske države, ako žele da prevaziđu bijes koji prema toj zemlji raste već decenijama.

Uoči svoje prve posjete SAD od kako je stupio na dužnost šefa države, Morsi je u intervjuu za Njujork tajms ocijenio da je Vašington navukao na sebe ogorčenost islamskog svijeta zbog podrške koju je davao diktatorima, kao i Izraelu u sporu s Palestincima.

Morsi, koji će ove nedjelje u Njujorku prisustvovati sastanku Generalne skupštine UN, u intervjuu američkom listu rekao je da SAD treba da poprave odnose s arapskim svijetom i obnove savezništvo s Egiptom.

Amerikanci imaju posebnu odgovornost prema Palestincima jer su SAD potpisale 1978. u Kemp Dejvidu sporazum o povlačenju izraelske vojske iz Gaze i sa Zapadne obale kako bi se omogućilo uspostavljane palestinske države, rekao je Morsi.

On je dodao da SAD moraju da poštuju istoriju i kulturu arapskog svijeta, čak i kada su one u suprotnosti s vrijednostima zapada. "Ako želite da prosuđujete o postupcima egipatskog naroda prema standardima njemačke, kineske ili američke kulture, onda tu nema mjesta ocjenama.

Kada Egipćani odluče da urade nešto, Amerikanci se s tim vjerovatno ne slažu, a kada Amerikanci odluče nešto da urade, to naravno nije odgovarajuće za Egipćane", kazao je on.

Ipak, upitan da li su Kairo i Vašington saveznici, Morsi je odgovorio da u budućnosti vidi Egipat i SAD kao "prave prijateljske" zemlje.

Bonus video: