Stotine Japanaca protestovalo protiv Kine

Oko 800 demonstranata mahalo je državnim zastavama tokom šetnje kroz centar Tokija, osuđujući Kinu kao "brutalnu i fašističku državu"
1 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2012. 12:04h

Nekoliko stotina Japanaca održalo je danas protestni skup u Tokiju povodom teritorijalnog spora sa Pekingom i demonstracija u kojima su u Kini vandalizovane japanske radnje i preduzeća.

Oko 800 demonstranata mahalo je državnim zastavama tokom šetnje kroz centar Tokija, osuđujući Kinu kao "brutalnu i fašističku državu".

Okupljeni su prošli kroz okrug Ropongi, nedaleko od Ambasade Kine i uzvikivali "Nikada nećemo popustiti pred kineskom vojnom prijetnjom!", prenio je Rojters.

Oni su kritikovali antijapanske skupove u kojima je prošle sedmice širom Kine učestvovalo nekoliko desetina hiljada ljudi. Demonstracije su ponekad bile praćene nasiljem, zbog čega su neke japanske kompanije obustavile rad svojih fabrika u Kini.

"I mi se ponekad uzbudimo, ali ne palimo radnje kao oni u Kini, gdje su demonstranti odlutali od početnih namjera", izjavio je japanski demonstrant Šuhei Takagi, obučen u kamuflažnu uniformu.

Spor između Tokija i Pekinga izbio je povodom nadležnosti nad ostrvima Senkaku u Istočnom kineskom moru. Neslaganje o tome kome ova ostrva pripadaju traje od sedamdesetih godina prošlog vijeka, ali je situacija eskalirala u avgustu, kada se na ostrva iskrcala grupa japanskih aktivista.

Spor je dodatno dramatizovan kada je japanska Vlada kupila tri ostrva od njihovih privatnih vlasnika, podsjeća Slobodna Evropa.

Galerija

Bonus video: