KOMENTARISAO TRAMPOV POZIV

Lavrov: Rusija nema namjeru da se vrati u G8

Tramp je na godišnjem samitu G7 pozvao Rusiju da se vrati u G8, a taj predlog su odmah odbacile Velika Britanija, Njemačka i Francuska
67 pregleda 0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.06.2018. 16:13h

Rusija nema namjeru da se vrati u Grupu osam industrijski najrazvijenijih zemalja - G8, jer je zadovoljna radom u okviru G20, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov komentarišući poziv američkog predsjednika Donalda Trampa da se Rusija vrati u G8.

Lavrov je rekao da Rusija nikada nije tražila da se vrati u G8, koji je postao G7 poslije suspenzije Rusije iz te grupe zbog pripajanja crnomorskog poluostrva Krim 2014. godine.

"U Grupi 20 industrijski razvijenih zemalja (G20) nema ultimatuma dok su nam potrebni dogovori", rekao je Lavrov i dodao da je G20 "mehanizam namijenjen postizanju konsenzusa u raznim oblastima" i da je Rusija zadovoljna da bude dio te grupe.

Tramp je na godišnjem samitu G7 pozvao Rusiju da se vrati u G8, a taj predlog su odmah odbacile Velika Britanija, Njemačka i Francuska.

Odnosi Rusije i Zapada su zategnuti zbog neslaganja o rješavanju pitanja u istočnoj Ukrajini i Siriji, kao i zbog nedavne afere trovanja dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji.

Preporučujemo za Vas