Hruščov bio bijesan što ne može u Diznilend

„Šta onda da radim?“, reagovao je Hruščov. „Da izvršim samoubistvo? Šta se događa? Je li epidemija kolere tamo ili nešto drugo?
97 pregleda 2 komentar(a)
Nikita Hruščov, Dvajt Ajzenhauer, Foto: Wikia.com
Nikita Hruščov, Dvajt Ajzenhauer, Foto: Wikia.com
Ažurirano: 22.09.2012. 07:32h

U jednom od krajnje neobičnih trenutaka u istoriji hladnog rata, sovjetski lider Nikita Hruščov je pobijesnio kada je saznao da ne može posjetiti Diznilend. Ovaj incident bio je vrhunac Hruščovljeve posjete Los Anđelesu, obilježene tenzijama, stoji u tekstu britanskog „Gardijana“ iz davne 1959.

Hruščov je 15. septembra počeo dvonedjeljnu turneju po Sjedinjenim Državama i sastao se sa tadašnjim američkim predsjednikom Dvajtom Ajzenhauerom. Lideru SSSR-a je ispunjena želja da posjeti Holivud. Hruščov i njegova supruga stigli su u Los Anđeles 19. septembra. Dan je počeo ugodno, posjetom holivudskim studijima kompanije „Twentieth Century Fox“.

Hruščova su u jednom od studija dočekali glumci iz filma „Kan-kan“, uključujući Širli Meklejn i Džulijet Provs. Meklejnova je poželjela dobrodošlicu lideru SSSR-a na lošem ruskom a zatim pokušala da sa njim zaigra na setu gdje se snimao pomenuti film. Raspoloženi Hruščov učtivo je odbio njen poziv a zatim posmatrao glumačku ekipu kako izvodi jednu numeru iz filma. Frenk Sinatra je bio nezvanični domaćin posjete, a kasnije je ručao sa njim. Za istim stolom sjedjeli su i Geri Kuper i Merilin Monro, što je vrhunac američkog gostoprimstva, navodi „Gardijan“.

Hruščovljev je promijenio raspoloženje kada je šef „Twentieth Century Fox“, žestoki antikomunista Spiros P. Skuras, citirao čuvenu izjavu lidera SSSR-a da će Rusija „zakopati“ kapitalizam. Skuras je poručio da Los Anđeles nije naročito zainteresovan za „kopanje“ bilo koga, ali da će odgovoriti na izazov ukoliko se sa njim suoči. Hruščovljev čuveni temperament brzo je proradio.

Lider SSSR-a je ocijenio da su Skurasove primjedbe dio kampanje da se on osramoti prilikom posjete Americi. Plan je, kako je sugerisao Hruščov, da ga provociraju i zastraše pričom o američkoj snazi. Obraćajući se direktno Skurasu, Hruščov je izjavio da „ako želite da nastavite sa trkom u naoružanju, onda dobro. Prihvatamo izazov. A što se tiče proizvodnje raketa – pa, one se proizvode. Ovo je najozbiljnije pitanje. To je pitanje života ili smrti, dame i gospodo. Pitanje rata i mira”.

Hruščov se pomamio kada je saznao da neće moći da posjeti Diznilend. Američke vlasti su strahovale da bi prisutni u čuvenom tematskom parku mogli predstavljati opasnost po bezbjednost sovjetskog lidera. Hruščov, koji je još bio bijesan zbog rasprave sa Skurasom, u tom trenutku je eksplodirao: „Šta imate tamo – platforme za lansiranje raketa?“

Ali ne, Stejt department nije mogao da „garantuje moju bezbjednost“.

„Šta onda da radim?“, reagovao je Hruščov. „Da izvršim samoubistvo? Šta se događa? Je li epidemija kolere tamo ili nešto drugo? Ili su gangsteri preuzeli kontrolu nad tim mjestom koje me može uništiti?“

Nažalost, Stejt department je bio u pravu. Nije policija Los Anđelesa bez razloga štampala na 73 strane pamflet sa instrukcijama za bezbjednost Hruščova.

„Ova situacija je nevjerovatna“, rekao je. „Mislio sam da mogu doći u ovu zemlju na miru, a ne sjedjeti u automobilu po nesnosnoj vrućini“.

Hruščov je napustio Los Anđeles narednog jutra.

Bonus video: