Obamina vojna pojačanja napustila Afganistan

Posljednja grupa od 33.000 vojnika koje je predsjednik SAD Barak Obama poslao kao pojačanja u Afganistan napustila je tu zemlju, saopštio je Pentagon
63 pregleda 2 komentar(a)
Povlačenje trupa iz avganistana, Foto: Rojters
Povlačenje trupa iz avganistana, Foto: Rojters
Ažurirano: 21.09.2012. 10:34h

Pojačanje je bilo poslato da bi potisnulo talibane i omogućilo avganistanskim snagama da dobiju vrijeme za preuzimanje sigurnosnih operacija u svoje ruke.

U Avganistanu ostaje još oko 68.000 američkih vojnika, u vrijeme kada su sve češći takozvani insajderski napadi iz redova avganistanske vojske i policije, prenio je BBC.

Američki ministar odbrane Leon Paneta saopštio je da povlačenje velikog dijela trupa označava prekretnicu u operacijama u Afganistanu.

On je insistirao da su pojačanja postigla uspjeh u pogledu potiskivanja talibana i da su nanijeli velike štete Al Kaidi.

Paneta je rekao da će potpuni prenos kontrole nad sigurnosnom situacijom u zemlji biti obavljen do kraja 2014. godine, kako je i planirano.

Od početka godine u Avganistanu je ubijen 51 pripadnik stranih snaga u napadima koje su počinili pripadnici avganistanskih snaga sigurnosti ili lica obučena u njihove uniforme.

NATO je juče objavio da je ograničio zajedničko patroliranje sa avganistanskim trupama i da će ubuduće zajedno sa njima izvoditi samo velike operacije. Alijansa je naglasila da je ovo privremena mjera.

Bonus video: