Zapadne sile kritikuju Iran zbog isporuka oružja Siriji

Četiri zapadne sile ponovo su optužile Iran da snabdijeva oružjem Siriju i time krši sankcije UN, kao i da ignoriše zahtjeve da otvori svoja nuklearna postrojenja za inspektore UN
2 komentar(a)
Savjet bezbjednosti UN, Foto: Rojters
Savjet bezbjednosti UN, Foto: Rojters
Ažurirano: 21.09.2012. 09:46h

SAD, Velika Britanija, Francuska i Njemačka izražavaju zabrinutost zbog sumnje da je cilj Irana da napravi sopstveni nuklearni arsenal, a ne nuklearne elektrane za civilnu upotrebu, što Teheran uporno tvrdi.

Američka ambasadorka u UN Suzan Rajs rekla je na sastanku Savjeta bezbjednosti u četvrtak uveče, da članovi tog tijela ne smiju da budu ravnodušni prema "posljednjim koracima (Irana) prema zabranjenim nuklearnim aktivnostima".

"Mora se priznati da smo suočeni sa situacijom koja se pogoršava", kazala je. Suzan Rajs i ambasadori drugih zapadnih zemalja u UN izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog navodnih isporuka iranskog oružja režimu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Ona je ponovila zaključak panela eksperata koji prate primjenu sankcija UN po kojem je Sirija trenutno "centralna destinacija nezakonitog izvoza iranskog oružja".

Britanski ambasador u UN Mark Lajal Grant rekao je da je snabdijevanje Sirije oružjem neprihvatljivo i da mora da prestane.

"To je u velikoj suprotnosti s voljom sirijskog naroda i podsjeća na licemerje Irana koji tvrdi da podržava slobodu u arapskom svijetu", kazao je Grant.

Francuski ambasador u UN Žerar Aro optužio je Asada za masakriranje sopstvenog naroda i založio se za strogu primjenu sankcija, kako Iran ne bi nastavio da snabdijeva Siriju oružjem.

Suzan Rajs pozvala je države u regionu da "sarađuju i udvostruče napore u kritikama, inspekciji i oduzimanju ilegalnih iranskih isporuka oružja".

Sukob u Siriji prerastao je u građanski rat u kojem je za 18 mjeseci, prema podacima pobunjenika, ubijeno više od 23.000 ljudi.

U govorima na sjednici Savjeta bezbjednosti, Rusija i Kina, koje su uložile veto na rezolucije protiv Al-Asadovog režima, nisu pomenule isporuke iranskog oružja Siriji.

Bonus video: