SAD: Za žaljenje je što Rusi neće moći da koriste pomoć USAID-a

Nuland je odbacila navode o miješanju u ruske unutrašnje odnose, istakavši da pomoć civilnom društvu, demokratiji i ljudskim pravima ne predstavljaju miješanje u izbore u Rusiji
5 komentar(a)
Viktorija Nuland, Foto: Americansforpakistan.com
Viktorija Nuland, Foto: Americansforpakistan.com
Ažurirano: 20.09.2012. 15:09h

SAD su odbacile optužbe da se USAID miješao u izbore u Rusiji, izrazivši žaljenje što je Moskva donijela odluku da otkaže dalju saradnju sa tom organizacijom.

Portparolka Stejt dipartmenta Viktorija Nuland izjavila je na brifingu za novinare da će ta odluka prvenstveno pogoditi građane Rusije i dodala da je USAID imao godišnji budžet od skoro 50 miliona dolara u fondovima koji su bili usmjereni ka Rusiji od raspada Sovjetskog saveza.

"Za žaljenje je činjenica da ruski narod neće moći da koristi prednosti pomoći koju građani Amerike šalju za razne oblasti kao što su zdravstvo i zaštita životne sredine", kazala je Nulandova.

Ona je odbacila navode o miješanju u ruske unutrašnje odnose, istakavši da pomoć civilnom društvu, demokratiji i ljudskim pravima ni na koji način ne predstavljaju miješanje u izbore u toj zemlji.

Portparolka Stejt dipartmenta Viktorija Nuland je kazala da SAD ne kriju da podržavaju slobodne, fer i transparentne izbore, kakve bi željele da vide u Rusiji

Prema njenim riječima, SAD ne kriju da podržavaju slobodne, fer i transparentne izbore, kakve bi željele da vide u Rusiji.

"Mi ne dajemo keš, mi pružamo treninge", dodala je portparolka Stejt dipartmenta.

Ona je navela da će Amerika ipak naći načina da nastavi saradnju sa civilnim grupama u Rusiji.

"Postoji najmanje 20 naših misija širom svijeta koje podržavaju građansko društvo bez aktivnosti USAID-a. To može ići preko međunarodnih organizacija ili preko fondacija, ali ćemo nastaviti da pomažemo razvoj snažnog civilnog društva u Rusiji", zaključila je Nuland.

Podsjetimo, SAD su juče odlučile da okončaju rad USAID-a u Rusiji, poslije zahtjeva ruskih vlasti da ta organizacija napusti zemlju.

Bonus video: