Novi neredi u južnoafričkim rudnicima

Južnoafrička policija upotrijebila je gumene metke i suzavac da rasturi proteste kod rudnika platine u vlasništvu kompanije Anglo Ameriken (Amplats), dan pošto je okončan štrajk rudara u Marikani
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.09.2012. 15:14h

Štrajk je izbio u rudniku u blizni Rustenburga. Kompanija je ranije saopštila da radnici ne štrajkuju ali da je zbog sigurnosti obustavila radove.

"Policija im je rekla da se raziđu što oni nisu htjeli i upotrijebila suzavac, šok bombe i gumene metke da rasturi gomilu", rekao je potparol policije provincije Hauteng, Denis Adriao.

"Od početka smo govorili da nećemo tolerisati ilegalna okupljanja", dodao je on.

Zaposleni u rudniku kompanije Lonmin prekinuli su šestonedjeljni štrajk pošto su dobili povišicu plata do 22 odsto.Š trajk se proširio na druge rudnike u Južnoj Africi, jednog od nejvećh proizvodjača plemenitih metala u svijetu.

Prošlog ponedjeljka, predsjednik Jakob Zuma rekao je, ne pominjući izgubljene živote, da su neredi koštali industriju 548 miliona dolara, piše BBC.

Neredi kod Rustenburga izbili su kada je kompanija Anglo Amerikan Platinum (Amplats), najveći proizvodjač platine na svijetu, ponovo otvorila rudnike koji su prošle nedjelje zatvoreni nakon velikih protesta.

Potparolka Amplatsa Mpui Sithole rekla je da su rudnici u Rustenburgu, glavnom proizvodjaču platine u zemlji ponovo pušteni u pogon. Ona je rekla da je policija rasturila grupu ljudi koji su se ilegalno okupili u Sondeli, naselju u blizini rudnika, za koje, kako je rekla, nije bilo jasno da li su uopšte bili radnici kompanije.

U Marikani, poprištu dugotrajnog štrajka zaposlenih u rudnicima kompanije Lonmin, hiljade rudara je slavilo i pjevalo himnu. Radnici su ušetali u stadijum Vonderkop, u blizni rudnika. Mnogi od njih izrazili su zadovoljstvo što će se vratiti na radna mjesta poslije šestonedlejnih protesta u kojim je ubijeno 40 rudara.

Lonmin je pristao da radnicima isplaćuje mjesečnu naknadu od 11.067 randa (1.032 eura). Rudari su tražili 12.500 (1.166 eura). Oni će dobiti i posebnu naknadu od 2.000 randa (187 eura). Delegati sindikata, štrajkači koje sindikati ne zastupaju i kompanija Lonmin sinoć su potpisali konačni sporazum o visini plata u Mui Nui, u blizini Marikane.

Vođa štrajkača Zolisa Bodlani rekao je da će se rudari vratiti na posao u četvrtak ujutro. On je rekao i da radnici nastanjeni kod Vonderkopa žele da podignu spomenik rudarima koje je ubila policija.

Predsjednik Zuma naredio je sudsku istragu slučaja koji je postao poznat kao "Masakr u Marikani" - najkrvavijoj policijskoj akciji od ukidanja aparthejda 1994.

Galerija

Bonus video: