Uhapšen kolumbijski narkobos "ludi Barera"

SAD su raspisale nagradu od pet miliona dolara za Barerinu glavu, a Kolumbijska vlada 2,7 miliona
0 komentar(a)
Danijel Barera, Foto: Bbc.co.uk
Danijel Barera, Foto: Bbc.co.uk
Ažurirano: 19.09.2012. 07:43h

Jedan od najtraženijih kolumbijskih trgovaca drogom Danijel Barera uhapšen je u Venecueli uz pomoć tamnošnjih vlasti i britanskih i američkih obavještajnih službi.

Kolumbija je jedan od najvećih svjetskih proizvođača kokaina, a kriminalne bande, sastavljene od nekadašnjih desničarskih paravojnih grupa i starih kartela su sve veća prijetnja za tu zemlju.

Barera, zvani "ludi Barera," uhvaćen je u blizini granice u mjestu San Kristobal u Venecueli u operaciji kojom je iz Vašingtona upravljao jedan general kolumbijske policije, rekao je predsjednik Kolumbije Huan Manuel Santos, a prenosi Rojters.

On je naveo da je riječ o možda najtraženijem narko bosu u posljednje vrijeme koji decenijama "nanosi zlo Kolumbiji i svijetu i čini sve vrste zločina u savezu sa paravojnim jedinicama i pobunjeničkim grupama".

SAD su raspisale nagradu od pet miliona dolara za Barerinu glavu, a Kolumbijska vlada 2,7 miliona.

Santos je zahvalio američkim i britanskim obavještajnim agencijama i venecuelanskoj vladi na pomoći, ali nije iznio bliže detalje.

Akcija je izvršena zajednički iako je venecuelanski predsjednik Ugo Čaves jedan od najoštrijih kritičara zapadne i američke politike u Latinskoj Americi.

Intenzitet dugogodišnjeg gerilskog i narko rata u Kolumbiji je oslabio od kada je prije više od deset godina počela američka borba za iskorenjivanje narko kartela što je doprinijelo privlačenju stranih investicija prije svega u rudarski i naftni sektor.

Ipak, bombaški napadi, ubistva i borbe su još uvek česti i to uglavnom u pograničnim područjima.

Bonus video: