ISTOPIĆE SE SKROZ

Ostaćemo bez arktičkog leda već u ljeto 2015. ili 2016. godine

"Kako se klima mijenja i zagrijava, zimi se stvara manje leda, a ljeti se topi više leda nego prije", upozorava vodeći stručnjak za led.
5 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2012. 19:49h

Rekordno topljenje arktičkog leda koje je zabilježeno ove godine moglo bi u sljedećim godinama biti još dramatičnije.

Jedan od najuglednijih stručnjaka za led prof. Piter Vadhams (Peter Wadhams) sa Univerziteta u Kembridžu predviđa da će do konačnog kolapsa ledene mase u Arktičkom moru doći u ljetnim mjesecima već u sljedeće četiri godine.

Ugledni profesor tvrdi da se na sjeveru već odvija globalna katastrofa i da se masa leda svakog ljeta sve više smanjuje, piše Gardian, kojem se profesor Vadham sam javio s apelom da se svijet podstakne na aktivnije rješavanje problema globalnog zagrijavanja.

"Globalno zagrijavanje više nije nešto zbog čega trebamo da učiniti nešto tek za nekoliko decenija. I ne samo da moramo hitno smanjiti emisiju ugljendioksida nego moramo smjesta razmotriti druga rješenja za usporavanje globalnog zagrijavanja , treba hitno pokušati sa nekoliko različitih geoinženjerskih ideja", poručuje prof Piter Vadhams.

Neka od konkretnih rješenja na koja profesor upućuje je odbijanje sunčevih zraka nazad u svemir korištenjem reflektujućih materijala, zatim uticanje na boju oblaka da budu bijeli i na kraju zasićenje okeana mineralima kako bi mogli da upiju još više ugljendioksida.

"Predviđam kolaps arktičkog leda već dugo godina. Najveći uzrok ove katastrofe je upravo globalno zagrijavanje. Kako se klima mijenja i zagrijava, zimi se stvara manje leda, a ljeti se topi više leda nego ikad prije. To se dugo nije uočavalo jer bi se zimi led vratio pa se očekivalo da će led trajati bar još 50 godina ili više. Ali, s vremenom je ljetnje topljenje prestiglo zimsko leđenje. Predviđam da će do potpunog slamanja leda doći u avgustu ili septembru 2015. ili 2016. godine", procjenjuje Vadhams.

Galerija

Preporučujemo za Vas