Pritisak na Iran: Vojni manevri u Persijskom zalivu

Armada koju čine brodovi 25 nacija počinje manevre oko Ormuskog tjesnaca. Iran uputio podmornicu. Tri američka nosača aviona, raketne krstarice, razarači...
99 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2012. 18:46h

Ormuški tjesnac još jednom je pretvoren u parking za ratne brodove, jer su SAD i još 24 države započeli vojne manevre smišljene kako bi se Iran odvratio od namjere da u slučaju napada Amerike ili Izraela blokira najvažniji svjetski put nafte, čime je ne malo puta do sada zaprijetilo rukovodstvo ove države.

Amerikanci i još 24 države započeli su manevre u Ormuskom tjesnacu, 44 kilometra širokom plovnom putu kroz koji godišnje prođe trećina svjetske nafte. Iran je odmah uputio ka moreuzu podmornicu klase "kilo". Cilj ove vojne vežbe – neutralisanje eventualne iranske blokade tog tjesnaca.

Iranska podmornica klase "kilo"

Amerikanci su, zbog toga, u Persijski zaliv poslali čak tri nosača aviona klase "nimic", više krstarica, razarača i ostalih brodova, dok je Britanija poslala najskuplji brod Kraljevske ratne mornarice, milijardu funti vrijedan razarač tipa 45.

Manevri su počeli u trenutku kada su Izrael i Iran bliži ratu nego mirnom rješenju spora koji uključuje iranski nuklearni program podrška Teherana Hezbolahu i Hamasu i niz drugih zakulisnih radnji.

Suštinski, Zapad je ubijeđen da će Teheran blokirati Ormuz ukoliko Izrael počne vazdušne napade na iranska nuklearna postrojenja, čime će 18 miliona barela nafte dnevno ostati zarobljeno u Persijskom zalivu.

Takva blokada, tvrde stručnjaci, imala bi katastrofalne posljedice po ekonomiju Evropske unije, Japana i Amerike, ali je veliko pitanje koliko je Iran uopšte u stanju da izvede takvu vojnu akciju.

Minolovci počinju vježbu u četvrtak

SAD i saveznici u maneverima, pod službenim imenom IMCMEX-12, uvježbavaju pomorske snage za čišćenje mina, koje bi Iran ili neka teroristička organizacija mogli da postave kako bi tankerima sa naftom onemogućili saobraćaj kroz Persijski zaliv, posebno kroz moreuz Ormuz, prenosi Rojters.

Vježba je počela simpozijumom za oficire i zvaničnike iz više od 30 savezničkih mornarica, dok će pomorski dio manevara u kome će učestvovati 12 brodova početi u četvrtak.

Agencija ističe da su manevri počeli jedan dan pošto je izraelski premijer Benjamin Netanijahu za jednu američku televiziju rekao da je Teheran blizu izgradnje nuklearne bombe.

Vojni zapovjednici i diplomate, kao i sam Iran, nastoje da umanje značaj manevara i da istaknu njegov odbrambeni aspekt.

U manevrima učestvuju najveće evropske pomorske sile, Britanija i Francuska, više bliskoistočnih zemalja, ali i Estonija i Novi Zeland.

Ruska podmornica vraćena u iransku flotu nakon popravki

Iran je spustio u vodu jednu rusku podmornicu Tareg-1 (Taregh-1), koju su ranije ove godine detaljno pregledali stručnjaci.

Poluzvanična novinska agencije Fars objavila je da je Tareg-1 pridružena floti u lučkom gradu Bandar Abas. To je jedna od tri ruske podmornice klase "kilo" koje je Iran nabavio početkom 1990-ih.

Teheran od 1992. pokušava da napravi autonomni vojni program i ima nekoliko manjih podmornica proizvedenih u Iranu. Iran je za oktobar najavio kontra manevre gdje će demonstrirati vojnu silu kojom raspolaže.

Galerija

Bonus video: