Ruždi o filmu koji je uzburkao svijet: To je smiješan jutjub snimak

Ruždi je rekao “da njegov rad dolazi sa nekog drugog mjesta, za razliku od tog smiješnog video snimka na jutjubu”
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2012. 07:00h

Indijski pisac Salman Ruždi, koji je godinama zbog svoje knjige “Satanski stihovi” živio u izgnanstvu, rekao je za južnoafrički list da je film Sema Basila “Nevinost muslimana” koji je izazvao nasilje širom muslimanskog svijeta, samo “smiješan jutjub snimak”.

Na pitanje novinara južnoafričkog lista “Mejl end Gardijan” da li je žestoka reakcija na film podsjećanje da je na sličan način muslimanska javnost reagovala i na njegovu knjigu “Satanski stihovi”, Ruždi je rekao “da njegov rad dolazi sa nekog drugog mjesta, za razliku od tog smiješnog video snimka na jutjubu”.

“Zapravo, nisam ni vidio cio snimak, svega isječak od 14 sekundi koji je prouzrokovao žestoko nasilje i moram da vam kažem da je to najpatetičniji i najnekompletniji film koji sam ikada vidio. A i to što se dešava na drugoj strani, da američka administracija govori da nasilje i ubistvo američkog ambasadora u Bengaziju nisu direktno povezani sa filmom, nego da je moguće da su to unaprijed planirani napadi boraca džihada zbog 11. septembra i godišnjice tragedije u Njujorku, pokazuju da tu ima još nečega”, prokomentarisao je poznati pisac.

Ruždijeva knjiga “Satanski stihovi” je, kada je objavljena 1988. godine, izazvala bijes muslimana zbog svog sadržaja, još uvijek je zabranjena u Indiji, a indijski pisac je dugo vremena živio krijući se zbog toga što ga je iranski revolucionarni lider ajatolah Homeini osudio na smrt. U intervjuu koji je dao za Bi-Bi-Si Salman Ruždi je rekao da ne vjeruje da bi njegova knjiga danas bila uopšte objavljena zbog prisutnog “straha i nervoze” u svijetu i da je zabrana njegove knjige u mnogim zemljama i stalnim prijetnjama njegovom smrću izazvala gubitak interesovanja za takav sadržaj.

“Teško bi bilo danas objaviti knjigu koja na radikalan način kritikuje islam, izdavači bi morali da budu strašno hrabri, jer jedini način života u slobodnom društvu jeste da imate pravo na slobodnu riječ”, rekao je Ruždi.

Nakon objavljivanja kontroverznog romana “Satanski stihovi”, u Iranu je 1989. izrečena fatva (smrtna presuda) protiv Ruždija, zbog čega je pisac bio primoran da se krije punih 10 godina. Premda je 1998. iranska vlada objavila da neće ništa učiniti da se fatva ostvari, aktuelni vrhovni vođa, ajatol Ali Hamenei je u januaru 2005. potvrdio da se Ruždi i dalje smatra otpadnikom i da je njegovo ubistvo prema islamu dozvoljeno.

Nakon objavljivanja kontroverznog romana “Satanski stihovi”, u Iranu je 1989. izrečena fatva (smrtna presuda) protiv Ruždija

U saopštenju iranske fondacije se ističe da “ukoliko Ruždi ne bude ubijen, film koji vrijeđa proroka Muhameda neće biti posljednji prezrivi pokušaj” te vrste.

“Ovo su dani kada je najprikladnije da se to (Ruždijevo ubistvo) obavi”, dodaje se u saopštenju.

Film “Nevinost muslimana”, u režiji Amerikanca izraelskog porijekla Sema Basila, koji opisuje život proroka Muhameda na podrugljiv način, povezujući ga sa seksualnim devijacijama, izazvao je bijes muslimana, ubistvo američkog ambasadora u Bengaziju i proteste muslimanskih vjernika u nekoliko zemalja.

Konstantna meta

U međuvremenu, film prema Ruždijevom romanu “Djeca ponoći”, koji se odvija u Indiji poslije sticanja nezavisnosti, još nije našao distributera, a kanal Bi-Bi-Si 4 je prekinuo ekranizaciju Ruždijevog dokumentarnog filma “Islam: The Untold Story”, zbog prijetnji.

Ruždi se, takođe, ponovo našao na meti iranskih islamista koji su povećali nagradu za njegovo ubistvo.

Kako prenosi AFP, iranska Hordad fondacija povećala je nagradu za Ruždijevo smaknuće, tvrdeći da antiislamski film koji je razgnjevio muslimane širom svijeta ne bi nikada bio snimljen da je britanski pisac ranije ubijen zbog bogohuljenja.

Iranski mediji citiraju predsjednika fondacije Hasana Saneija koji je objavio da je nagrada za Ruždijevu glavu povećana za 500.000 dolara i da sada iznosi 3,3 miliona dolara.

Bonus video: